Invitat in studioul HotNews.ro, cineastul Corneliu Porumboiu a dezvaluit faptul ca este posibil sa schimbe Vasluiul pe Bucuresti ca loc de desfasurare a actiunii urmatorului sau lungmetraj. El a mai vorbit despre cum Cinemateca Romana si "La dolce vita" l-au facut sa lase ASE-ul pentru facultatea de film, si despre cum se uita la filmele colegilor sai de breasla. Pentru ca e in plina campanie de lansare a lui "Politist, adjectiv" in strainatate, cineastul s-a confesat povestind ca, dupa atatea interviuri pe care le-a dat, are uneori senzatia dedublarii.

Asculta interviul cu Corneliu Porumboiu

Descarca fisierul audio in format MP3

Este marele castigator la Gala Premiilor Gopo 2010, cu sase premii - cele mai importante - din 10 nominalizari, printre care pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor. Intre doua calatorii in strainatate, unde isi lanseaza filmul, autorul lui „Politist, adjectiv” a fost in redactia HotNews.ro pentru a sta de vorba cu cititorii.

Corneliu Porumboiu a mai castigat la Gala Premiilor Gopo si in 2007 cand a luat cu „A fost sau n-a fost?” premiile pentru Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun actor in rol principal - Ion Sapdaru.

Dupa doar doua lungmetraje, cineastul in varsta de 34 de ani e recunoscut ca unul dintre cei mai buni regizori romani ai momentului. Si-a descoperit pasiunea pentru regia de film in timp ce studia la ASE. Numele sau a fost vehiculat inca de pe cand studia la UNATC ca noua speranta a filmului romanesc. Scurtmetrajele sale de scoala „Pe aripile vinului” sau „Calatorie la oras” anuntau un cineast cu un acut simt comic folosit ca revelator al unei lumi pe cat de pitoresti pe atat de dezolante.

Corneliu Porumboiu a dezvoltat relatia periferie-centru in primul sau lungmetraj „A fost sau n-a fost?” (2006), realizat dupa mediumetrajul „Visul lui Liviu”, povestea unui tanar (Corneliu Porumboiu) blocat intr-o realitate din care nu stie cum sa evadeze.

Daca in „A fost sau n-a fost?”, Porumboiu facea si film de public (comedia era mereu echilibrata de tragic), dar livra si o exacta punere in context a mentalului romanesc la cativa ani de la eliberarea de comunism, cu „Politist, adjectiv” el arde mai multe etape ajungand sa se interogheze asupra limbajului cinematografic.

Corneliu Porumboiu are o lista frumoasa de premii, dintre care amintim Premiul 2 la sectiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes pentru scurtmetrajul „Calatorie la oras”, selectionare la Berlin cu „Visul lui Liviu”, Premiul „Caméra d'Or” pentru „A fost sau n-a fost?”, Premiul Juriului sectiunii „Un Certain Regard” si Premiul FIPRESCI la Cannes pentru „Politist, adjectiv”.

Interviu Corneliu Porumboiu