Filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", regizat de Florin Serban (35 de ani), a castigat Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin, precum si premiul Alfred Bauer pentru inovatie artistica. Filmul reprezinta debutul in lung-metraj al regizorului roman. Ursul de Aur a fost castigat de filmul "Honey" (Turcia).

Filmul are la baza piesa de teatru cu acelasi nume a Andreei Valean si se concentreaza pe povestea unui tanar dintr-un penitenciar care se indragosteste de o studenta la psihologie si incearca sa evadeze cu cateva zile inainte de eliberare.

E primul lungmetraj romanesc pentru a carui distributie s-a facut un casting amanuntit in centrele de reeducare pentru minori. In rolul principal a fost insa ales George Pistereanu, absolvent al Liceului de Arta “Dinu Lipatti” din Bucuresti.

Ada Condeescu o interpreteaza pe studenta. In film mai apar Clara Voda si Mihai Constantin. Florin Serban a studiat regia de film la UNATC si Columbia University.

Florin Serban, debutant in lungmetraj, a primit Ursul de Argint si Premiul Special al Juriului din mainile lui Renée Zellweger. „Eu cand vreau sa fluier, fluier” a primit la ceremonia de sambata seara si Premiul „Alfred Bauer” pentru un film din Competitia Oficiala care deschide perspective noi in arta cinematografica. Ursul de Aur pleaca in Turcia, la Semih Kaplanoglu, autorul lui „Bal”/”Honey”, in vreme ce Roman Polanski a primit, in lipsa, Ursul de argint pentru cel mai bun regizor.

Nu degeaba a ramas echipa filmului romanesc pana la sfarsitul festivalului. Florin Serban, actorii George Pistereanu si Ada Condeescu, producatorii Catalin si Daniel Mitulescu se intorc acasa cu doua premii.

Cand s-a anuntat Premiul „Alfred Bauer”, probabil ca Florin Serban si-a epuizat nu doar cuvintele, ci si asteptarile. „Acest premiu inseamna mult pentru mine si echipa mea,” a spus el pe scena, dupa care le-a multumit colegilor din echipa, dedicand premiul „acelor copii care au inceput aceasta calatorie si care scriu poeme pentru niste mame pe care nu le intalnesc niciodata”. Florin Serban a primit Premiul „Alfred Bauer” din mainile cineastei Francesca Comencini, membru al juriului.

Cand Renée Zellweger a anuntat ca Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului e acordat peliculei romano-suedeze „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, Florin Serban n-a mai avut un al doilea discurs pregatit - dupa cum a marturisit pe scena, unde a urcat impreuna cu George Pistereanu si Ada Condeescu.

„Chiar speram ca v-a placut filmul”, le-a spus Ada Condeescu celor din sala, in vreme ce George Pistereanu n-a putut vorbi, de emotie, in engleza, si le-a multumit in romana „lui Florin, care a vazut in mine acel ceva cand altii n-au vazut, colegilor de platou, actorilor, celor care sunt in penitenciar si care au iesit deja. Premiul acesta este si al lor".

Cu aceste doua premii, la un an dupa un Urs de Argint pentru o alta productie autohtona, Romania cucereste si Berlinul. Filmul lui Florin Serban, desi proiectat in primele zile, s-a numarat pana la sfarsit in topul preferintelor criticilor. Regizorul in varsta de 35 de ani spunea inainte de festival ca un premiu l-ar ajuta sa-si finanteze urmatoarele proiecte. De altfel, el a venit la co-production market-ul de la Berlin cu noul sau proiect de lungmetraj, „El rumano”, pe care il va produce tot Strada Film. Drumurile sunt deschise acum pentru el.

Romania a primit in total trei premii la a 60-a editie a Berlinalei- cele doua premii obtinute de filmul lui Florin Serban si Premiul DAAD obtinut de Adrian Sitaru pentru scurtmetrajul „Colivia”.

Ursul de Aur a revenit coproductiei turco-germane „Bal”/”Honey”, in regia lui Semih Kaplanoglu, in vreme ce Roman Polanski a primit in absenta Ursul de Argint pentru regie. „Cand i-am spus lui Roman ca-mi pare rau ca nu vine si el la Berlin, mi-a spus ca nu ar fi venit chiar de ar fi putut, pentru ca ultima oara cand s-a dus la un festival sa-si ridice un premiu s-a trezit la inchisoare”, a spus pe scena producatorul Alain Sarde.

Un alt favorit al criticilor, filmul rusesc „How I Ended This Summer”, de Alexei Popogrebski, a obtinut si el doua premii: Ursul de Argint pentru cel mai bun actor acordat ex-aequo celor doi interpreti, Grigori Dobrighin si Serghei Puskepalis, precum si Ursul de Argint pentru contributie artistica remarcabila, premiu acordat directorului de imagine Pavel Kostomarov.

Ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita a revenit japonezei Shinobu Terajima, protagonista filmului „Caterpillar”, in vreme ce Ursul de Argint pentru scenariu a recompensat filmul chinezesc „Apart Together”, de Wang Quan'an, care a deschis festivalul. Premiul pentru debut a revenit filmului suedez „Sebbe”, de Babak Najafi.

La ceremonia de la Berlinale Palast fost prezenti membrii juriului international - Francesca Comencini, Nuruddin Farah, Cornelia Froboess, José Maria Morales, Yu Nan, Renée Zellweger, impreuna cu presedintele juriului, Werner Herzog, precum si membrii juriului care a acordat Premiul pentru debut, Michael Verhoeven, Ben Foster si Lorna Tee.

Printre celebritatile care au luat parte la gala de inchidere a festivalului s-au numarat cineastul japonez Yoji Yamada, al carui film, “Otouto”, a inchis festivalul si care a primit in cursul galei un premiu onorific, primarul Berlinului, Klaus Wowereit, cineastii germani Wim Wenders si Volker Schlondorff, actrita Hanna Schygulla. 1600 de persoane au luat parte la gala de inchidere a Berlinalei. Festivalul ia sfarsit duminica seara, organizatorii preconizand un nou succes de bilete vandute, 300.000.

Vezi trailerul filmului:

Palmaresul complet al Festivalului de Film Berlin 2010:

* Ursul de Aur pentru cel mai bun film: "BAL"/Honey - regia Semih Kaplanoglu

* Ursul de Argint-MARELE PREMIU AL JURIULUI: "Eu cand vreau sa fluier, fluier" - regia Florin Serban

* URSUL DE ARGINT PENTRU Cel mai bun regizor: Roman Polanski, pentru "The Ghost Writer"

* URSUL DE ARGINT PENTRU Cea mai buna actrita: Shinobu Terajima in "Caterpillar"

* URSUL DE ARGINT PENTRU Cel mai bun actor: EX-AEQUO Grigori Dobrigin SI SERGEI PUSKEPALIS pentru "Kak ya provel etim letom" ("How I Ended This Summer")

* URSUL DE ARGINT pentru imagine: Pavel Kostomarov pentru "Kak ya provel etim letom" ("How I Ended This Summer")

* URSUL DE ARGINT PENTRU Cel mai bun scenariu: Wang Quan'an si Na Jin pentru "Tuan Yuan" ("Apart Together")

* Premiul "Alfred Bauer" (acordat in memoria fondatorului festivalului, pentru inovatie artistica): "Eu cand vreau sa fluier, fluier" - regia Florin Serban