La sase ani distanta de „The Queen”, un alt film il portretizeaza „fantomatic” pe Tony Blair - „The Ghost Writer”, care era in postproductie cand autorul sau, Roman Polanski, era retinut la Zürich. Filmul va fi prezentat asta-seara in premiera mondiala la Festivalul de la Berlin, in prezenta echipei dar nu si a regizorului, care are interdictie de a-si parasi locuinta din Elvetia. De altfel, varianta finala a filmului a vazut-o la domiciliu.

The Ghost Writer” este ecranizarea romanului „The Ghost” (2008) scris de jurnalistul politic si scriitorul britanic Robert Harris. Acesta a scris scenariul impreuna cu Roman Polanski. Desi s-a spus inca de la aparitia romanului ca eroul real care se ascunde in spatele prim-ministrului fictiv Adam Lang este Tony Blair, Harris – care a fost un apropiat al primului-ministru britanic, are urmatoarea varianta: „Filmul are la baza o idee pe care o am avut-o acum multi ani, poate 15, inainte ca Tony Blair sa ajunga premier. Eram foarte interesat de perspectiva relatiei dintre un fost lider mondial si a cuiva care trebuie sa-i scrie memoriile. Mi-am imaginat de la inceput o atractie erotica intre acest scriitor-fantoma si fosta sotie a liderului, mi-i imaginam locuind pe o insula pustie, dar nu puteam inainta in materia.

Am lasat ideea deoparte si zece ani mai tarziu am auzit un interviu la radio in care cineva spunea ca si-ar dori ca Tony Blair sa fie condamnat pentru crime de razboi si ca singurul mod prin care acesta ar putea scapa e auto-exilul in America pentru ca de acolo nu va fi extradat. Aproape am inghetat in scaun pentru ca in acel moment am inteles cum va fi personajul. Cineva bazat pe altcineva in aceasta situatie. Si imediat am vazut si locatia- exilul in Statele Unite, ca Soljenitin in anii 70. Acela a fost momentul in care s-a cristalizat povestea.”

Filmul este primul thriller plasat in zilele noastre pe care il semneaza Roman Polanski in ultimii 20 de ani. Este povestea unui fost premier britanic, interpretat de Pierce Brosnan, care se regaseste pe o insula de pe coasta estica a Statelor Unite, scriindu-si in plina iarna memoriile. Pentru ca lucrul inainteaza greu, un scriitor-fantoma (Ewan McGregor) e adus pe insula, fiind rapid atras de sotia premierului (Olivia Williams) si de asistenta premierului (Kim Catrall) intr-o intriga atat politica, dar si amoroasa.

Distributia e eclatanta: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Kim Catrall, Eli Wallach, Jim Belushi, Timothy Hutton, Robert Pugh si Tom Wilkinson. Initial, Harris si Polanski lucrasera in 2007 la un proiect comun, „Pompeii”, dar cand proiectul a cazut si Harris i-a aratat lui Polanski noul sau roman pe care se pregatea sa-l dea la tipar, „The Ghost”, cineastul a fost incantat, asemanandu-l cu un roman de Raymond Chandler.

Harris recunoaste insa ca lucrand la scenariu a incercat sa strecoare si putin Hitchcock in el (precum si Daphne du Maurier – „Rebecca”) dar, fireste, elementul de baza ramane faptul ca este o poveste despre putere. „Sa scriu despre putere e lucrul care ma intereseaza cel mai mult in toate romanele mele”, marturiseste Harris in notele de productie ale filmului. „In mod special ma intereseaza acel lider politic ce pierde puterea, fie ca e Richard Nixon sau Margaret Thatcher. Cum se pune el pe picioare? Ce determina o persoana sa ajunga in frunte si ce o determina sa piarda puterea? Cand am inceput sa scriu, imaginea lui Tony Blair a rasarit dintr-o data si am reusit sa creez astfel, sper, imaginea universala a politicianului.”

O alta tema a filmului este izolarea. Ironic, izolarea a devenit si tema actuala a vietii cineastului. Poate ca ea a constituit un element la care Roman Polanski a vibrat intr-un mod special cand a citit romanul, dat fiind ca si el se afla intr-un soi de exil, America fiindu-i un teritoriu interzis. Premierul din film locuieste pe o insula, izolat de lume, pazit de fortele de securitate. Pierce Brosnan, interpretul premierului, a detectat chiar un parfum shakespearian in scenariu, desi recunoaste ca nu s-a vazut pana acum jucand un prim-ministru.

„The Ghost Writer” e produs de acelasi Robert Benmussa, cu care Roman Polanski a colaborat din 1992, de la „Luni de fiere” incoace. Filmul are premiera de gala in aceasta seara. Absenta lui Polanski e un bun, desi neintentionat, agent de marketing. Declaratiile cineastului lipsesc cu desavarsire din notele de productie, asa cum s-a intamplat in 2005 cu Terrence Malick cand „The New World” a avut premiera mondiala la Berlin.