Pentru ca toate filmele romanesti au primele proiectii la inceputul festivalului, petrecerea romaneasca a fost si ea fixata la inceput, intamplator chiar de Valentine’s Day – 14 februarie. Daca anul trecut au cantat Zdob si Zdub, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc ii aduce acum pe Caliu si pe colegii lui de taraf. 500 de persoane sunt asteptate la petrecerea de la „Rotter Salon” a carei atmosfera va fi incinsa la rosu de „Taraful din Clejani” si stropita cu vin romanesc.

Mihai Gligor, secretarul general al Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) declara pentru HotNews.ro ca petrecerea romaneasca de anul trecut, desfasurata pentru prima oara in clubul „Rotter Salon”, a avut un ecou foarte bun, multi numind-o cea mai reusita petrecere din tot festivalul. Petrecerile sunt importante pentru ca reprezinta cea mai buna modalitate de a gasi la un loc pe toata lumea cu care vrei sa vorbesti. Producatorii, jurnalistii, distribuitorii straini stiu ca aceasta e cea mai buna si mai placuta cale de a cunoaste la un mare festival industria de film dintr-o tara.

Pe de alta parte, APFR se ocupa si in acest an si de standul romanesc, bine pozitionat in Martin-Gropius-Bau. Standul costa cu totul 35.000 de euro, din care numai spatiul gol face 8000 de euro, „dar la costurile astea se adauga mobilier, internet, publicitate etc. Toate preturile se dubleaza sau se tripleaza in perioada festivalului. Platim o gramada de bani chiar si pe un cablu de internet”, spune Mihai Gligor. Standul- ca si petrecerea, sunt realizate cu fonduri de la Centrul National al Cinematografiei, ICR Berlin, companii de productie romanesti. In opinia lui Gligor, standul e un fel de ambasada pentru cinematografia tarii respective. Nu toate tarile au stand in marketul Berlinalei, dar Romania e deja la al treilea an.

Festivalul de la Berlin ajunge, intre 11 si 21 februarie, la a 60-a editie.