Scrisorii adresate duminica de Cristian Mungiu ministrului Culturii si Cultelor i-a raspuns azi, tot printr-o scrisoare, Eugen Serbanescu, Directorul General al Centrului National al Cinematografiei. In scrisoarea adresata, de fapt, jurnalistilor, Eugen Serbanescu spune ca Mungiu se crede "centrul universului cinematografic romanesc". O conferinta de presa sustinuta la CNC de Radu F. Alexandru, coleg de juriu cu Mungiu la ultima sesiune a concursului CNC, arunca in derizoriu o institutie care nu stie sa se apere. Eugen Serbanescu ne-a dat scrisoarea, dar n-a ramas sa raspunda la intrebari, iar Radu F. Alexandru, cand n-a mai facut fata intrebarilor, s-a retras.

Daca Mungiu puncta toate lucrurile care i s-au parut in neregula atat la Regulamentul de organizare si functionare a concursului de proiecte cat si la aplicarea acestuia, concluzionand ca CNC-ul ar trebui sa nu mai organizeze pe viitor concursul de finantare a proiectelor cinematografice, Directorul General al CNC e de parere ca scrisoarea lui Mungiu este "un document fortamente subiectiv" si il acuza voalat pe Mungiu de ingratitudine.

Acesta nu doar ca a participat la realizarea Regulamentului, dar a facut parte dintr-o comisie de evaluare si, basca, a luat in ultimii doi ani 800.000 de euro in urma concursului.

Potrivit lui Eugen Serbanescu, Mungiu "se considera centrul universului cinematografic romanesc", crede ca "cinematografia romana e formata dintr-un singur om" si e interesat sa-l determine pe ministrul Culturii sa-i ia CNC-ului sarcina organizarii concursului pentru ca are el o "entitate" care "doreste sa diriguiasca banii Fondului Cinematografic pe alte criterii".

Argumentelor lui Cristian Mungiu, Eugen Serbanescu le raspunde cu contraargumente ca "ceea ce dl. Mungiu considera gresit altii considera corect" sau "dl. Mungiu e orbit de o sfanta manie". Serbanescu spune in scrisoare ca CNC-ul nu e "Armata Salvarii, Mama ranitilor sau Crucea Rosie" ca sa se ocupe si de salile de cinema, piraterie sau problema distributiei filmelor.

In privinta proiectului lui Dinu Tanase, "Portrete in padure", care a primit finantare prin descalificarea abuziva a proiectului lui Radu Jude, "Toata lumea din familia noastra", si pe care, potrivit lui Eugen Serbanescu Mungiu "il vestejeste in toate felurile" (sic), tot Serbanescu pune "obsesia" lui Mungiu pe baza razbunarii pentru ca, la concursul din 2006, Dinu Tanase (ca membru al juriului) a dat proiectului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" doar nota 6.40.

(Mai bine n-ar fi amintit de acest lucru care nu-l pune pe Dinu Tanase intr-o lumina buna.)

In privinta "conflictului de interese" dintre prezenta lui Alexandru Solomon in juriul de documentar animatie si prezenta sotiei acestuia, producatorul Ada Solomon in concursul de fictiune nu s-a spus nicaieri ca nu e singurul.

Daca "Toata lumea din familia noastra" (jurizat si ajuns in final pe locul doi), precum si celelalte proiecte (respinse) ale companiei HiFilm au fost descalificate cu cateva zile inainte de anuntarea rezultatelor, la categoria Dezvoltare a primit finantare un proiect de lungmetraj produs de Pratech Production Company, la care Constantin Paun, membru al juriului documentar animatie, se pare ca este actionar.

Scrisoarea Directorului General al CNC muta din start subiectul pe o pista falsa, cea a taberelor noii si vechii generatii, tabere despre care nici nu e vorba in scrisoarea pe care Cristian Mungiu i-a trimis-o, in 4 martie, lui Theodor Paleologu.

Acest lucru a reiesit si din spusele senatorului Radu F. Alexandru, cel care a convocat in mod oficial conferinta de presa si care a vorbit in nume propriu, dar evident incercand sa apere CNC-ul (in cladirea caruia a fost gazduita conferinta de presa).

Intr-un stil amintind de sedintele de demascare de pe vremuri, senatorul i s-a adresat lui Mungiu pe numele mic, aratandu-se mahnit ca Mungiu, pe care-l stimeaza foarte mult, s-a aratat atat de "lipsit de eleganta si de fair play" incat sa faca "afirmatii care pot leza onoarea si credibilitatea membrilor comisiei de evaluare".

Nu s-a inteles de fapt de ce a organizat Radu F Alexandru aceasta conferinta de presa daca nu se simte "santajabil", "cumparat" si daca considera ca poate aprecia corect un scenariu? Si, mai ales, daca n-a dorit sa dialogheze cu presa? Ca sa il mustre pe Mungiu si sa-i spuna "ai toate datele ca sa devii un model al relatiilor colegiale"?

Doar ca sa ne anunte ca el si Sergiu Nicolaescu pregatesc o initiativa legislativa care vrea sa scoata CNC-ul de sub tutela Ministerului Culturii si Cultelor?

Bomba conferintei de presa care i-a lasat pe jurnalisti cu intrebarile nepuse n-a fost prezenta surpriza a lui Cristian Mungiu (care insa n-a luat cuvantul) cat cea a unui alt membru al comisiei din care au facut parte Radu F. Alexandru si Cristian Mungiu. Convocat sa vina sa sustina CNC-ul, regizorul Alexa Visarion a spus ca "e foarte bine ca alterarile sistemului au ajuns acum in dezbatere."

Ce va urma? Pe termen scurt, ministrul Paleologu urmeaza sa convoace reprezentantii breslei pentru discutii. Pe termen lung, Doamne ajuta!