"Se vorbeste azi mult si in gol despre ecologie, despre un dezastru iminent, dar aceste discutii au devenit un zgomot de fond pe care nimeni nu-l baga in seama si in legatura cu care nimeni nu face nimic", spune Ada Roseti, Channel Manager al Discovery Channel Romania, adaugand ca a fost incantata atunci cand Cristina Hoffman, presedintele Aristotele Workshop, i-a propus sa i se alature in organizarea primul festival de film ecologic din Romania. Evenimentul are loc intre 17 si 19 ianuarie la Casino Sinaia, si promite sa fie altceva decat "vorbit in gol" si "zgomot de fond".

Pe langa filmele documentare si de fictiune, de referinta in domeniu, "Green Planet Blues" propune mese rotunde pe teme precise. Prima se refera la energia conventionala si alternativa, si la cateva subiecte adiacente: Exista viata dupa petrol? Care sunt solutiile pentru cresterea cererii de energie din tarile aflate in plin avant economic? Investitia banilor proveniti din petrol in noi tehnologii samd.

Vor participa, printre altii, Aliou Barry - care conduce din 1992 una dintre cele mai cunoscute companii de cercetare din Africa, "State View International", Holger Grussefelt - care conduce in prezent o campanie educativa inovatoare, privind printre altele continuarea studiilor de catre puscariasi, Markus Steinkotter - care a fondat in 2002 SunnySideUpp, companie de consultanta pentru planificarea si realizarea modulelor PV (Photovolatics), ce transforma energia solara in electricitate, Christa Friedl - jurnalist stiintific german, Florin Bejenaru - directorul Inova Group , companie de consultanta si implementare a sistemelor complete de producere a energiei regenerabile, Mihaita Iulian Niculae - asistent cercetare la Centrul de Cercetare a Mediului si Efectuarea Studiilor de Impact, Universitatea Bucuresti.

A doua masa rotunda are ca tema Biodiversitatea si animalele, iar a treia Gestionarea deseurilor (cum e abordata de societatile civile, inovatii, tarile slab dezvoltate ca gropi de gunoi ale lumii civilizate, cum actioneaza mafia deseurilor, deseurile in aglomerari urbane ca Manila, Bangkok sau Karachi etc).

Pe langa invitatii straini numiti mai sus, la aceste doua mese rotunde exista si participare romaneasca, printre altii, Alida Barbu - de la Societatea Ornitologica din Romania, Calin Colacel - coordonatorul proiectului "Harta verde", Anca Ludosanu - Project Manager la Recolamp Romania, singura organizatie autorizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa gestioneze si sa recicleze deseurile de surse de iluminat, Liviu Verziu - coordonatorul logistic al Greenpeace Romania.

Mesele rotunde vor fi conduse de jurnalistul francez Olivier Weber, din 2008 ambasador itinerant al Ministerului francez al Afacerilor Externe, si care, dupa o experienta de reporter in zone de conflict (Afganistan, Cecenia, Kosovo, Israel etc) a trecut in tabara activitatii umanitare. Din 2003 este membru al COAHU (Conseil d'Orientation de l'Action Humanitaire d'Urgence), organizatie in subordinea Ministerul francez al Afacerilor Externe si care tine legatura cu ONG-urile si expertii in probleme umanitare.

La evenimentul de la Sinaia se organizeaza si un concurs, Green Teen Spirit, pentru care adolescenti cu varsta de pana in 18 ani au fost indemnati sa realizeze - fie si cu telefonul mobil -, filmulete de maxim un minut pe teme ecologice - schimbarea climatica, poluarea, incalzirea planetei, suprapopularea. Premiul cel mare e de 1000 de euro, dar se vor mai da inca alte cateva premii - printre care unul oferit de HotNews.