Biroul de presa al Berlinalei a anuntat azi primele 21 de titluri din selectia sectiunii Panorama, dar surse din Romania - neconfirmate inca-, dau ca mai mult decat probabila prezenta in line-up-ul sectiunii a filmului "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu. Cineastul, care se afla acum la Paris pentru postproductia filmului, a declarat pentru HotNews ca nu poate confirma prezenta sa in sectiunea Panorama. "Deocamdata nu e clar nici macar daca filmul va fi gata la timp pentru Berlinala", a spus Cristian Mungiu.

"Amintiri din Epoca de Aur" este alcatuit din sase mediumetraje de circa 30 de minute fiecare si realizate de Cristian Mungiu (primele doua), Hanno Hofer, Constantin Popescu, Ioana Uricariu si Razvan Marculescu.

In continuarea lui "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", dar fara tonul tragic al acestuia, Cristian Mungiu a preferat un buchet de povesti petrecute in perioada comunista si care apartin unui soi de folclor urban care nu le mai pune la indoiala gradul de realitate. Familia care omoara de Craciun porcul la aragazul din bucataria de bloc e un exemplu de poveste despre care nu te mai intrebi daca e reala sau nu, pentru ca pare perfect plauzibila.

Spre deosebire de "432", aceste filmulete decanteaza un amestec de umor, tristete si nostalgie, mult mai usor de prizat decat sacrificiul scump din primul lungmetraj romanesc recompensat cu Palme d'Or.

Cristian Mungiu e cunoscut in bransa ca un rezervor inepuizabil de snoave si detalii din perioada comunista, iar aceste povesti - pe care tot el le-a scris -, au stat in sertar mai multi ani.

Filmarile au avut loc anul trecut, producator fiind Mobra Films, companie infiintata de Cristian Mungiu, Hanno Hofer si Oleg Mutu. Printre actorii care apar in aceste filme se numara Vlad Ivanov, Ion Sapdaru, Gabriel Spahiu si Mihai Constantin.

Primele 21 de filme din Panorama au fost anuntate azi. Printre ele se numara si "The Countess", in regia lui Julie Delpy, unde al doilea rol principal feminin (dupa Julie Delpy) este interpretat de Anamaria Marinca. Cand actrita romanca a participat anul trecut la programul "Shooting Stars" al Berlinalei, se pregatea de inceperea filmarilor. Intr-un interviu pe care l-a acordat pentru HotNews

in luna noiembrie, Anamaria Marinca se arata incantata si de munca la acest film - costume de epoca, trainer pentru pronuntie-, dar si de personalitatea lui Julie Delpy. Anamaria Marinca a aflat de la HotNews ca filmul a fost selectionat la Berlin.

Alaturi de "The Countess" - povestea Elizabethei Bathory, in care mai joaca William Hurt si Daniel Bruhl va fi prezentata la Berlin in premiera mondiala-, selectionerii Panoramei au mai anuntat ca sigur documentarul "Garapa", semnat de Jose Padilha, autorul lui "Tropa de elite" (filmul care a cucerit anul trecut Ursul de Aur) si care trateaza despre foamea globala.

De altfel, dintre cele 50 de filme care vor alcatui sectiunea Panorama, o treime sunt documentare. La Berlin va veni, probabil, si Isabelle Adjani, protagonista in "La journee de la jupe" , de Jean-Paul Lilienfeld - film selectionat si el in Panorama. La fel, David Carradine, care interpreteaza rolul principal in "Absolute Evil" de Ulli Lommel (SUA). Sectiunea Panorama cuprinde Progamul Principal, Panorama Special si Panorama Dokumente.