"Cea mai fericita fata din lume", lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, participa luna viitoare in sectiunea Forum a Festivalului International de Film de la Berlin, anunta Mediafax citand agentia olandeza ANP. Premiera romaneasca a filmului e programata pentru luna aprilie.

Inspirat din evenimente reale, "Cea mai fericita fata din lume" este povestea unei tinere din provincie care castiga o masina in urma unui concurs si vine la Bucuresti cu parintii pentru realizarea unui spot TV. Pe drum se isca o furtuna familiala datorita faptului ca parintii vor ca fata sa vanda masina.

Filmarile au avut loc la mijlocul anului trecut, iar pentru rolul principal, Radu Jude a gasit in urma unui casting amanuntit in licee o fata despre care se spune ca e foarte talentata - Andreea Bosneag. Alaturi de ea joaca Vasile Muraru si Violeta Haret (in rolul parintilor), Andi Vasluianu, Luminita Stoianovici, Serban Pavlu si Diana Gheorghian. Director de imagine este Marius Panduru, iar montajul ii apartine lui Catalin Cristutiu.

"Cea mai fericita fata din lume" e produs de HiFilm, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Proiectul filmului a castigat Sundance/NHK International Filmmaker Award, adica 10.000 de dolari si prevanzarea filmului catre televiziunea nipona. Alti 50.000 de euro au venit printr-o finantare olandeza de la Hubert Ball Fund. Bugetul total al filmului a fost de 650.000 de euro.

Ada Solomon, producatorul filmului, a declarat pentru HotNews ca intentioneaza sa scoata filmul pe ecranele romanesti in luna aprilie. Pana atunci, pe 13 februarie va avea premiera romaneasca a filmului "Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru, unde Ada Solomon e producator asociat.

Lungmetrajul lui Radu Jude este unul dintre cele mai asteptate filme ale acestui an in Romania. Tanarul cineast, absolvent al Universitatii Media, a devenit cunoscut o data ce scurtmetrajul sau, "Lampa cu caciula", a batut toate recordurile, devenind in 2007 cel mai premiat scurtmetraj romanesc din toate timpurile si cel care a inregistrat cele mai multe selectii la festivalurile internationale.

Printre altele, "Lampa cu caciula" a obtinut, in ianuarie 2007, Premiul Juriului competitiei internationale de scurtmetraj la Festivalul Sundance. Radu Jude a mai semnat scurtmetrajele "Dimineata" si "Alexandra".

Festivalul International de Film de la Berlin se desfasoara in acest an intre 5 si 15 februarie. Sectiunile sale principale sunt Competitia Oficiala, Panorama si Forum.