The National Society of Film Critics (USA) a dat publicitatii lista premiilor acordate pe anul 2008. Cei 49 de critici au votat documentarul de animatie "Waltz With Bashir" drept Cel mai bun film al anului. Palmaresul din acest an se remarca prin abundenta europenilor. De altfel, filmul britanicului Mike Leigh, "Happy-Go-Lucky" a obtinut cele mai multe premii.

Premierea israelianului Ari Folman vine intr-o perioada in care lumea priveste cu ingrijorare spre escaladarea violentelor din Fasia Gaza. Din pacate, cu un film nu se face pace, desi in ultimii ani tot mai multe pelicule israeliene fac o tot mai distincta pledoarie anti-militarista (vezi si succesul din 2007 al lui "Band's Visit").

Totusi, cele mai multe premii din partea celor mai prestigiosi critici americani le-a obtinut pelicula britanica "Happy-Go-Lucky", in regia lui Mike Leigh, o drama infasurata in comedie, in care o tanara britanica dezumfla rautatile lumii din jur cu armele inepuizabile ale optimismului.

Protagonista acestui film, exuberanta Sally Hawkins, a fost desemnata Cea mai buna actrita a anului 2008, Mike Leigh a primit distinctiile pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenarist, iar Eddy Marsan pe cea pentru Cel mai bun actor in rol secundar (el interpreteaza formidabil un mizantrop instructor auto).

Pentru Cel mai bun rol principal, criticii americani l-au preferat pe Sean Penn, premiindu-l pentru rolul din cel mai recent film al lui Gus Van Sant, "Milk", prefatand se pare nominalizarea la Oscar a lui Sean Penn.

Cea mai buna actrita intr-un rol secundar a fost desemnata Hanna Schygulla pentru rolul mamei din "De partea cealalta"/"Auf den Anderen Seite", de Fatih Akin. Premiul pentru Cea mai buna imagine i-a fost acordat lui Anthony Dod Mantle pentru "Slumdog Milionnaire".