"Restul e tacere" si "Pescuit sportiv" vor fi prezentate intre 6 si 19 ianuarie la cea de-a 20-a editie a Festivalului de la Palm Springs. La acelasi festival a fost selectionat si "Mar Nero", de Federico Bondi, unde unul dintre rolurile principale e interpretat de Dorotheea Petre.

Filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tacere", reprezentantul Romaniei in cursa pentru nominalizarile la Oscarul pentru Cel mai bun film vorbit in alta limba decat engleza, va participa in cadrul sectiunii "Awards Buzz", alaturi de alte filme aflate in cursa pentru Oscarul acestei categorii - "The Baader Meinhof Complex" (Germania), "In clasa"/"Entre les murs" (Franta), "Gomorra" (Italia) sau "Snow" (Bosnia-Herzegovina).

La aceasta categorie, un juriu international compus din critici de film va acorda Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, precum si doua premii de interpretare.

"Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru participa in sectiunea "New Voices/New Visions", la care se acorda Premiul Special al Juriului unui regizor aflat la primul sau la al doilea film si care aduce o viziune inovativa artei filmului. Alaturi de filmul lui Sitaru au mai fost selectionate 11 pelicule.

Coproductia italo-franco-romana, "Mar Nero", prezentata cu succes la Locarno - unde i-a adus protagonistei, Ilaria Occhini, Premiul de interpretare feminina - si in care mai joaca Dorotheea Petre, Vlad Ivanov si Maia Morgenstern, se afla in sectiunea "World Cinema Now" intr-o companie selecta, alaturi - printre altele - de "Hunger" (Marea Britanie), "Cloud 9" (Germania) sau "Il Divo" (Italia), sectiunea propunandu-si sa alcatuiasca o panorama a celor mai reprezentative filme ale anului 2008.

Selectia cuprinde in total 210 filme.

Festivalul de la Palm Springs ii va acorda pe 6 ianuarie un Premiu onorific lui Sean Penn pentru interpretarea din "Milk", de Gus Van Sant, dupa ce anul trecut l-a premiat pe acelasi Sean Penn pentru Cea mai buna regie - pentru "Into the Wild". De asta data, Ron Howard va intra in posesia Premiului de regie, pentru "Frost/Nixon".

In cadrul aceleiasi editii, Clint Eastwood va fi premiat pentru intreaga cariera, "Revolutionary Road" pentru intreaga distributie, Dustin Hoffman va primi the Chairman's Award, iar Gus Van Sant the Sonny Bono Visionary Award (numit astfel dupa fondatorul festivalului).