Dragos Bucur si Alexandru Potocean fac parte din distributia urmatorului proiect al australianului Peter Weir, "The Way Back". Actorii romani le vor da replica vedetelor Ed Harris si Colin Farrell. Filmarile vor avea loc in Bulgaria si vor demara in prima parte a anului viitor. Inspirat din realitate, "The Way Back" este povestea unui ofiter polonez de cavalerie capturat de Armata Rosie si care reuseste sa evadeze din Gulagul siberian, in 1941.

Filmul va fi gata in 2011, precizeaza site-ul imdb.com, care citeaza un site bulgaresc de stiri, News.bg, potrivit caruia protagonistii filmului sunt Ed Harris si Colin Farrell. Peter Weir, care este si autorul scenariului, s-a inspirat din mai multe surse, cu precadere din cartea “The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom", scrisa de Slavomir Rawicz.

Bestseller-ul publicat in 1955 si scris de Slavomir Rawicz impreuna cu jurnalistul britanic Ronald Downing este relatarea minutioasa a odiseii autorului si a altor sase tovarasi care evadeaza dintr-un lagar de munca din Irkutk, traversand pe jos - in peste 6000 de kilometri - Siberia, China, Desertul Gobi, Tibetul si Himalaya, pentru a ajunge in India. Odiseea a durat un an de zile, iar la capatul ei doar patru din cei sapte au supravietuit.

Dupa terminarea razboiului, Slavomir Rawicz s-a stabilit in Anglia, s-a insurat din nou (cu prima sotie a petrecut doar 48 de ore, inainte de a fi mobilizat - si n-a mai revazut-o niciodata), a avut cinci copii si a dus o viata linistita, murind in 2004, la varsta de 88 de ani si la trei luni dupa ce sotia sa se stinsese.

Unul dintre cei mai respectati cineasti ai momentului, Peter Weir a fost in mai multe randuri nominalizat la Oscar, fara a primi (deocamdata) statueta. Cel mai recent, filmul sau "Master and Commander: The Far Side of the World" (in care joaca un alt australian celebru, Russell Crowe), a fost nominalizat in 2003 la Oscarul pentru Cel mai bun film, respectiv pentru Cel mai bun regizor.

Peter Weir a mai realizat "The Truman Show" (1999 - cu Jim Carrey), "Green Card" (1990 - cu Gerard Depardieu si Andie MacDowell), "Cercul poetilor disparuti"/"Dead Poets Society" (1989 - cu Robin Williams) si "Witness" (1985 - cu Harrison Ford). Toate aceste filme au fost si ele nominalizate la Oscar.

Filmografia eteroclita a australianului e completata de "Fearless", povestea unui supravietuitor al unei catastrofe aviatice, interpretat de Jeff Bridges, distinsa in 1993 cu un Urs de Argint la Berlin, "The Year of Living Dangerously" (prezentat la Cannes in Competitia Oficiala) si "Gallipoli" (1981).

Dupa cum anunta revista "Variety" in luna octombrie, Weir va demara filmarile la "The Way Back" in Bulgaria, in martie viitor, filmul fiind produs de Sptifire Pictures. Majoritatea surselor care au preluat atunci informatia au titrat asemeni revistei "Variety" - "Peter Weir Is On His Way Back", aluzie la faptul ca cineastul in varsta de 64 de ani n-a mai facut film din 2003.

De la "Master and Commander: The Far Side of the World" incoace, el a mai incercat sa realizeze doua proiecte, o adaptare dupa cartea lui William Gibson, "Pattern Recognition", si "Shantaram" (cu Johnny Depp), acesta din urma revenindu-i pana la urma regizoarei Mira Nair.

Dragos Bucur si Alexandru Potocean vor interpreta, se pare, rolurile a doi din cei sase tovarasi de evadare ai lui Slavomir Rawicz. Cariera celor doi tineri actori romani se afla intr-o perioada fasta. Dragos Bucur a filmat in acest an pentru "Intermediar" de Corneliu Porumboiu (unde are rolul principal), "Portretul luptatorului la tinerete" de Constantin Popescu, "Pac! Esti mort" de Dan Chisu si "Contratimp" de Jesus del Cerro.

Colegul sau mai tanar, Alexandru Potocean, revelat anul trecut de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", a debutat in 2008 in primul sau rol principal, cel din "Nunta muta", in regia lui Horatiu Malaele. In acest an, timisoreanul a mai filmat alaturi de Dragos Bucur la "Portretul luptatorului la tinerete" , iar in anul care vine il vom vedea in "Luna verde", in regia lui Alexa Visarion.