Scurtmetrajul lui Bogdan Mustata "O zi buna de plaja", recompensat in acest an cu Ursul de Aur la Berlin, a cucerit recent la Palm Springs - Panavision Grand Jury Award si Best Live Action Award, intr-o competitie care a cuprins 318 filme, din peste 2.700 inscrise la preselectie.

Bogdan Mustata, desemnat castigator de un juriu din care a facut parte si actorul Bill Pullman, a primit ca premiu un echipament Panavision in valoare de 60.000 de dolari si doua zile in studiourile Casablanca din Palm Springs – pentru Marele Premiu al Juriului, respectiv 2.000 de dolari pentru Premiul Best Live Action Short Under 15 Minutes.

Palm Springs este cel mai amplu festival si, totodata, cea mai ampla piata de scurtmetraje din America de Nord. In acest an, el le-a avut ca invitate, printre altii, pe actritele Kirsten Dunst si Jessica Biel. Prima a scris, regizat si produs scurtmetrajul "Welcome", care o are in distributie pe Wynona Ryder, iar cea de-a doua a produs scurtmetrajul "Hole in the Paper".

Desfasurat intre 21 si 27 august, festivalul a avut in acest an o editie mult mai buna decat precedentele, fapt oglindit in numarul mare de cineasti, reprezentanti ai industriei de film si cinefili.

Festivalul acorda premii la patru categorii, iar cei care ies primii la aceste patru categorii devin elegibili la nominalizarile pentru Premiile Oscar. Printre acestia se numara si Bogdan Mustata, care a iesit pe locul intai la categoria Premiul Best Live Action Short Under 15 Minutes.

"O zi buna de plaja" e un film eliptic, ale carui personaje sunt trei copii si doi maturi. Copiii, care sunt institutionalizati, au evadat din camin furand o furgoneta. In drum spre mare, ei rapesc - pe langa soferul furgonetei – si o prostituata, umilindu-i pe amandoi pe malul marii. Stilul e lipsit de compromisuri, taios, pe cat este de vag.

Produs de Catalin Mitulescu, "O zi buna de plaja" l-a impus pe Bogdan Mustata in atentia lumii filmului. Absolvent al UNATC, el este co-autor al scenariului urmatorului lungmetraj al lui Catalin Mitulescu, "Un balon in forma de inima", pregatindu-se sa atace si el lungmetrajul.