1 august e ziua premierei americane a celui mai recent film in care joaca Kevin Costner si care e legat vag de apropiatele alegeri prezidentiale. „Swing Vote” e povestea unui barbat molesit de alcool, dar de care ajunge sa depinda rezultatul alegerilor.

Situatia din filmul realizat de Joshua Michael Stern (dupa scenariul coscris impreuna cu Jason Richman si inspirat, se pare, dintr-un film din 1939, „The Great Man Votes”) pare totusi sa se lege mai mult de alegerile din anul 2000, cand rezultatul prezidentialelor a fost decis de o mana de voturi din Florida– spune presa americana, in vreme ce unii critici sunt de parere ca filmul are mai putin de-a face cu politica cat are cu comedia de familie.

Totusi, lansarea filmului in acest moment nu e intamplatoare – americanii vor fi curiosi sa-l vada -, iar membrii echipei ating in interviuri – inevitabil - si subiectul apropiatelor alegeri, exprimandu-si preferintele. Nathan Lane, care interpreteaza un sef de campanie, a declarat citat de cnn.com ca Barack Obama „are multe calitati pe care le admir”.

Kevin Costner e insa mai precaut, declarandu-se un „independent inregistrat” care asteapta din partea celor doi candidati luari de pozitie mai ferme despre lucrurile pe care vor sa le schimbe.

in cel mai recent film al sau, Costner interpreteaza rolul lui Ernest „Bud” Johnson, un barbat din Texaco, N.M. care tocmai si-a pierdut slujba si care, desi i-a promis fiicei ca va vota, s-a imbatat si a adormit in masina. El devine omul de al carui vot depinde rezultatul alegerilor – situatie mai degraba fantezista.

Rolurile celor doi candidati sunt detinute de catre Dennis Hopper (republicanul) si Kelsey Grammer (democratul). si Stanley Tucci face un rol foarte bun in postura de sef de campanie – sustine criticul cinematografic al cotidianului „The Washington Post”, care spune totusi ca din film lipseste comentariul politic si ca mesajul e destul de perimat. Cu alte cuvinte, n-are rost sa ne dadaciti sa mergem la vot! „Azi, nici in cele mai marunte orase n-o sa dai lesne de cineva care intreaba ca Bud „Cine candideaza?”.

N-ai de unde sa stii. Jay Leno, care l-a avut de curand invitat pe Kevin Costner la „Tonight Show”, a facut un sondaj pe strazile din Los Angeles si a dat peste tineri dintre care, unii, nu stiau cum se numeste actualul presedinte american sau care tot ce-si aminteau despre actualii candidati e ca se numesc „Barack” si „John”.

In cronica pe care o consacra filmului, revista de specialitate „The Hollywood Reporter” remarca faptul ca personajele sunt destul de schematice. Toti politicienii sunt invechiti, toti jurnalistii sunt animale de prada si toti parintii sunt iresponsabili. si, din nou, ca filmul „nu sapa prea adanc in scena politica americana”, multumindu-se sa fie un film care inregistreaza cateva momente amuzante. Nu suficient pentru a deveni un succes de box-office.