Filmul Megatron, regizat de Marian Crisan (31 de ani), a obtinut Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj. Ceremonia e in desfasurare. "Nu ma asteptam sa cistig, dar ma bucur enorm", a declarat Marian Crisan pentru corespondentul HotNews.ro.

Acesta este al treilea Palme d’Or pentru scurtmetraj obtinut de filmul romanesc, dupa "Scurta istorie" de Ion Popescu Gopo si "Trafic" de Catalin Mitulescu.

Potrivit prezentarii oficiale de pe site-ul festivalului, filmul are 15 minute, scenariul si regia apartinandu-i lui Marian Crisan. Scurt-metrajul prezinta povestea unui baietel dintr-un sat de linga Bucuresti, dus de mama sa la un restaurant McDonald's pentru a-i sarbatori ziua de nastere. Ajuns la Bucuresti, copilul face tot posibilul pentru a-si gasi tatal.

Cine este Marian Crisan

Nascut in 1976, Marian Crisan are la activ citeva participari la festivaluri internationale de film. Printre filmele pe care le-a regizat se numara "Amatorul", "Portret de familie" si "La Multi Ani" (potrivit Cinemagia). Marian Crisan a regizat si videoclipuri ale unor formatii precum Ca$$a Loco.

Marian Crisan lucreaza acum la scenariul primului sau lungmetraj. Potrivit Romania Libera, filmul se va numi "Ultima zi" si este inspirat de viata cantaretului de hip-hop Tudor Sisu, fost membru al formatiei La Familia.

Iata cele mai importante premii ale celei de-a 61-a editii a Festivalului de la Cannes:

  • Palme d'Or: filmul Entre les Murs, regizat de Laurent Cantet
  • Premiul pentru interpretare masculina: Benicio Del Toro, pentru rolul Ernesto Guevara din filmul Che, regizat de Steven Soderbergh.
  • Premiul pentru interpretare feminina: Sandra Corveloni (Brazilia), pentru rolul din filmul "Linha de Passe"
  • Premii speciale pentru intreaga cariera: Catherine Deneuve si Clint Eastwood
  • Premiul pentru regie: Nuri Bilge Ceylan (Turcia), pentru filmul "Les Trois Singes"
  • Premiul Camera d'Or: "Hunger", de Steve McQueen, prezentat in sectiunea "Un Certain Regard"