Stere Gulea & Horatiu Malaele - filmari Morometii 2 (foto Vlad Cioplea)

Stere Gulea & Horatiu Malaele - filmari Morometii 2Foto: photo by Vlad Cioplea

FOTOGALERIE Morometii 2

Am fost acasă la regizorul Stere Gulea ca să vorbim despre filmul-eveniment Moromeții 2. Un personaj cald și modest, Gulea povestește cum l-a cunoscut pe Marin Preda, cum a ajuns să regizeze Moromeții 1, de ce a refuzat atunci Gheorghe Dinică rolul și de ce l-a refuzat acum Victor Rebengiuc.

Scenariul lui Stere Gulea rescrie mult povestea lui Preda, iar personajul Niculae este schimbat aproape radical. ”Am rescris vrând să redau ce n-a putut spune Preda din cauza cenzurii comuniste. Preda spune într-un interviu că Niculae e el, iar eu nu puteam să-l las atunci activist de partid și i-am schimbat traseul”. Inclusiv traseul lui Ilie Moromete este schimbat în final. Horațiu Mălăele aduce o perspectivă diferită rolului, așa cum si Dinică ar fi fost alt Ilie Moromete, spune regizorul, care nu se teme însă de o rezervă a spectatorilor în aceasta direcție.

Cât de mult a fost rescrisă povestea. Documentarea și viziunea lui Stere Gulea

”Într-un fel, Victor m-a salvat. Când a stat față în față cu tânărul care-l juca pe Niculae, a zis ca nu se mai poate să-l joace el pe Ilie Moromete fiindcă sunt ca bunic și nepot acum. I-a scris lui Mălăele să nu se teamă că e cel mai bun. Apoi a venit în prima zi de filmări pe platou și ne-a dat binecuvântarea lui. A fost un moment foarte emoționant”, povestește Gulea.

Rebengiuc a refuzat și a fost ales Mălăele. Cine a mai fost pe lista scurtă de 3

”E foarte greu să filmezi în România din lipsa infrastructurii și a banilor. La Moromeții 1 am filmat 3 luni, iar la partea a doua a trebuit sa filmez doar treizeci de zile zile”, spune Gulea care ne explică ce întâmplâri inedite a avut pe platoul de filmare și la ce scene a fost nevoit să renunțe.

Întâmplări inedite la filmări: Cum aduci un cal mort din străinătate sau ce te faci când tu ai nevoie de câini costelivi și primești trei pufoșenii :)