Sambata, 21 octombrie 2017, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2017, in cadrul careia s-au anuntat filmele castigatoare ale editiei cu numarul 24. 57 de filme au fost incluse in cele cinci sectiuni competitionale: International, Europa Centrala si de Est, Romania, Scurt-metraj si DocSchool.

Iosif Demian, la AFF 2017Foto: Astra Film

Filmele din competitia Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 13 specialisti din industria cinematografica internationala: Peter Biella, Vassilis Economou, Leonard Kamerling, Artchil Khetagouri, Reka Lemhenyi, Ionut Mares, Bill Nichols, Kumjana Novakova, Christophe Postic, Alina Predescu, Ada Solomon, Michael Stewart si Corina Suteu.

Premiul pentru cel mai bun documentar international a fost acordat filmului Si ne mantuieste de cel rau/Libera Nos (regia Federica Di Giacomo), un film complex, care ocoleste senzationalul si releva straturi succesive ale sistemului complicat de relatii dintre Biserica Catolica, posedare diavoleasca, credinta si exorcism. Prima Impartasanie/Communion, un film de Anna Zamecka, o opera de arta care ne duce in interiorul acestui cadru emotional intens printr-un limbaj audiovizual artistic captivant, antrenand publicul intr-o calatorie empatica intensa, a fost alegerea juriului AFF pentru Premiul AFF pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrala si de Est.

Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc a fost primit de Tara moarta/The dead nation, de Radu Jude, pentru un film a carui structura inovatoare forteaza limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personala, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea sa le influenteze, iar publicul e pus in situatia de a extrage semnificatia fiecarei secvente de imagine statica si sunet montate in contratimp.

Premiul pentru cea mai buna cercetare intr-un film documentardin sectiunea Romania a fost primit de filmul Muzica de petrecere/Shindy music, de Andrei-Nicolae Teodorescu, pentru un film care sarbatoreste cultura populara printr-o portretizare fascinanta a transmiterii traditiei muzicale si ofera o viziune optimista asupra vietii in trei comunitati de romi. Al doilea premiu pentru cea mai buna cercetare intr-un film documentar din sectiunea Romania, la Astra Film Festival 2017 a fost acordat filmului Phoenixxx (regia Mihail Gavril Dragolea), pentru ca lasa personajelor spatiu de exprimare si le prezinta dincolo de stereotipii, surprinzand efortul lor de a deveni fiinte umane complete.

Premiul pentru cel mai bun documentar studentesc - Best DocSchool Award a fost castigat de filmul Educatie/Education (regia Emi Buchwald), un cadru care se largeste de la micro-cosmosul fetelor de copii catre perspectiva mai larga ale caminelor si parintilor, ajungand sa cuprinda o lume intreaga. Pentru filmul care ofera o imersiune vizuala si creaza o lume ce combina elemente de poezie cinematografica si realism social, juriul a oferit Premiul pentru cea mai buna regie intr-un documentar studentesc filmului Cowboy de oras/Urban Cowboys, in regia lui Pawel Ziemilski. Cel mai bun documentar scurtmetraj premiat de juriul AFF este Intoarcerea acasa/Homecoming, de Noam Sobovitz, pentru filmul care a parut cel mai relevant si cel mai puternic ancorat in complexitatea realitatii lumii in care traim.

Noam Sobovitz, la AFF 2017

Pentru operatorul care a filmat Apa ca un bivol negru (documentar realizat in 1970) si Nunta de piatra (din 1973), pentru filmul O lacrima de fata, realizat in 1980, care a ramas in istoria cinematografiei ca filmul care a propus o formula narativa nemaivazuta pana atunci, pentru Baloane de curcubeu, pe care l-a terminat tot in 1982 si care n-a trecut de cenzura, pentru munca sa de operator de elita si innoirile aduse limbajului cinematografic ce a rezistat testului timpului si pentru nebunia de a fi facut ceva deosebit in cinematografia romaneasca si dincolo de granitele ei, Astra Film a acordat Premiul de excelenta cineastului Iosif Demian.

Juriul a acordat o mentiune speciala unui film condus cu fermitate, care ne introduce prin intermediul unei structuri formale indraznete in viata de zi cu zi a unei familii de muncitori chinezi: Another Year de Shengze Zhu.

Filmele premiate la AFF 2017 vor fi proiectate azi la Thalia, de la la orele 14:00, 18:00 si 20:00, si la Astra Film Cinema de la 14:00 si 18:00.

--------------------

Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, al Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media si al Centrului National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elvetiei in Romania, Institutul Polonez din Bucuresti, Cinetic, Refresh, Habitus

Partener digital: Urby

Sponsor oficial: Constructii SA

Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab, Swiss Sponsors' Fund

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, Catavencii, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Recorder, Iqads, Filmtett, Thinkout of the Box, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Agerpres