În perioada 3-13 august 2017, la Wrocław are loc cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internațional de Film „T-Mobile Nowe Horizonty”, care, în cadrul diverselor sale secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber – aduce în prim plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil.

Institutul Cultural Român de la Varşovia, partener de tradiție al manifestării de la Wrocław, susține și în acest an prezența participanților din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile “A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film.

Atelierele „Studio Nowe Horyzonty” (5-8 august), unul dintre punctele importante din programul Festivalului, reprezintă o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Această a opta ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a şaptea participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2017 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea fiind acum regizorul Cristian Pascariu și producătoarea Cristiana Mitea.

Cristian Pascariu a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, secția Cinematografie Fotografie Media. Filmul său de diplomă, Beţisoare Rock`n`roll, a câștigat "Black Pearl Award" la Abu Dhabi Film Festival 2010 și Premiul pentru Cel mai Bun Film Studențesc la Open Society Shorts 2011. Filmele de scurtmetraj realizate de Cristian Pascariu, au fost selecționate la numeroase festivaluri internaționale de gen, între care Uppsala Short Film Festival și TIFF. La Wrocław, tânărul regizor român va merge, alături de producătoarea Cristiana Mitea, cu cel mai nou proiect, totodată debutul său în lungmetraj, Octombrie.

Absolventă a Universității București, Facultatea de Sociologie, Psihologie și Pedagogie, Cristiana Mitea activează de mulți ani în domeniul cinematografiei, ca producător și coordonator de evenimente, printre care Festivalul „Les films de Cannes à Bucarest”, la care a coordonat cinci ediții, începând din 2010. Proiectul Octombrie este prima producție de lungmetraj, la care lucrează împreună cu Cristian Pascariu.

O altă prezență românească la Wrocław este cea din cadrul întâlnirilor “A Sunday in the Country”, ajunse la cea de-a șasea ediţie, care se vor desfăşura în perioada 5-8 august, cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Cehia, Italia, Israel, Olanda, Polonia și România. Anul acesta, țara noastră va fi reprezentată de criticul Andra Petrescu, asistent universitar și doctorand la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și colaborator constant al revistelor Film Menu, Istoria Filmului și Film, precum și redactor la AaRC.

Sub îndrumarea criticului Dany Linssen de la Filmkrant şi a reprezentanţilor Academiei Europene de Film şi Asociaţiei Nowe Horyzonty, participanţii la modulul “A Sunday in the Country” vor viziona şi analiza filme, vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale şi specificul profesiei în diverse ţări, se vor întâlni cu creatori de film importanţi, invitaţi la Festival.

Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională.