Filmul Jina, in regia lui Dumitru Budrala, a avut premiera sambata, 29 iulie, in cadrul Festivalului "Sus pe muntele din Jina". Un numar impresionant de peste 15.000 de cinefili au urmarit cu mare interes filmul, proiectat pe un ecran imens, in aer liber.

Atmosfera la proiectia filmului JinaFoto: webPR.ro

Filmul este o radiografie fascinanta a istoriei satului Jina si a vietii locuitorilor din varful muntelui, construita in jurul oieritului, cu regulile si traditiile ei stravechi. Dumitru Budrala a fost fascinat inca din copilarie de mitologia locurilor si de istoria intensa a satului si s-a documentat de-a lungul anilor, a povestit cu batranii satului, a filmat o lunga perioada de timp, culminand cu aceasta experienta audio-vizuala remarcabila.

Publicul de la festival a vizionat cu emotie, in racoarea noptii, fragmente din istoria satului celor sapte coline, a oamenilor care s-au asezat in varful muntelui fugind din calea razboaielor, care au rezistat eroic altor razboaie, care si-au pastrat traditiile si religia intacte in momente istorice nefaste si care si-au continuat existenta cu munca, muzica si joc, intre transhumanta si razboi, intre cantec de fluier si urlet de lup, intre legenda si cer.

"Sunt onorat si ma bucur nespus de mult de prezenta coplesitoare si de interesul pe care oamenii l-au acordat acestui film, aici, in cel mai potrivit loc pentru premiera, Sesul Jinarilor, un spatiu neconventional, devenit, in ultima vreme, familiar cu proiectia de film documentar. Publicul atat de numeros care a urmarit filmul imi confirma inca o data dorinta si nevoia oamenilor de a cunoaste realitatile sociale si culturale din medii cat mai diverse, de a descoperi sau redescoperi spatiul in care traiesc, de a trai legendele si traditiile acestui sat special, alaturi de protagonisti. Am incercat sa cuprind in acest film povestile stravechi ale Jinei, felii din istoria locului, cu momentele de gratie, dar si de cumpana, care au marcat si au inspirat constiinta acestor oameni", a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului si fondatorul Astra Film Festival.

O productie Astra Film Sibiu

Cu sprijinul CNM Astra, Primaria Jina, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale