Festivalul internaţional de film despre mediu şi oameni Pelicam - ediţia a VI-a va începe, joi, 8 mai 2017, la Teatrul 'Jean Bart' din Tulcea, cu proiecţii destinate copiilor, au informat organizatorii evenimentului. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenți, iar sâmbătă și duminică se vizioneaza si se dezbat filmele din toate cele patru competiții Pelicam.

Spot PELICAM 2017 from PELICAM IFF on Vimeo.

Calupurile de filme care vor fi prezentate în prima zi a festivalului vor include animaţii scurte, fără dialog, pentru copiii care nu ştiu încă să citească, precum şi filme pentru adolescenţi înscrise în competiţia 'Fresh Perspectives'.

Unul din filmele pregătite pentru această zi este 'Deşeurile armonioase', regizat de Brad Allgood&Graham Townsley&Juliana Penaranda-Loftus, Paraguay/Norvegia/Brazilia/SUA, 2015, care a câştigat anul trecut Green Film Network.

Filmul, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, spune povestea unei orchestre de copii care cântă numai la instrumente reciclate din gunoaie şi va putea fi vizionat şi sâmbătă în campingul amenajat pe malul lacului Ciuperca.

Vineri, a doua zi a festivalului, va începe de asemenea cu proiecţii pentru cei mai mici spectatori si va continua cu filme pentru adolescenti. Unul dintre filmele pregătite pentru ei – dar nu numai – este Odiseea / L’Odyssee (r. Jérôme Salle, Franța, 2016), film artistic care prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viața căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de știință, explorator, inventator și cineast.

Sâmbătă, 10 iunie, este o zi plină de filme din toate cele patru competiții ale Pelicam: lung metraje, Black Sea Docs, Fresh Perspectives și scurt metraje. Ziua se incheie cu o proiecție în aer liber în campingul Pelicam: Deșeuri armonioase / Landfill Harmonic (r. Brad Allgood&Graham Townsley&Juliana Penaranda-Loftus, Paraguay/Norvegia/Brazilia/SUA, 2015), filmul câștigător al Green Film Network în 2016, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu, din care face parte și Pelicam. Filmul spune povestea unei orchestre de copii care cântă numai la instrumente reciclate din gunoaie.

Duminică, 11 iunie, proiectiile încep dis-de-dimineață iar pe seara aflăm câștigătorii celei de-a șasea ediții Pelicam. La sfârșitul ceremoniei si in inchiderea festivalului va fi proiectat filmul: În căutarea tăcerii / In Pursuit of Silence (r. Patrick Shen, SUA/Belgia/China/Germania, 2015), un documentar meditativ despre relația noastră cu tăcerea și impactul zgomotului asupra vieții noastre. În prezența producătoarei Cassidy Hall.

Câştigătorii ediţiei a VI-a a Pelicam vor fi premiaţi duminică seara, la Teatrul 'Jean Bart', începând cu ora 20.00, trupa Partizani urmând să încheie evenimentul cu un concert care va avea loc la Casa Avramide.

Peliculele vor putea fi vizionate atât la Teatrul 'Jean Bart', cât şi în campingul amenajat pe malul lacului Ciuperca, la Muzeul de Artă, Casa Avramide şi pe faleza Dunării. Accesul publicului la proiecţii este gratuit.

Festivalul Pelicam mai include, pe langa proiectiile de filme, vernisajele unor expoziţii de fotografie, un atelier de jurnalism radio, precum şi dezbateri pe diverse teme cu regizorii unor filme prezentate în timpul festivalului.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Tulcea şi mai multe companii.