Filmul Sieranevada în regia lui Cristi Puiu (coproducţie România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Franţa, 2016) va fi prezentat pe 29 mai 2017 în cadrul proiectului Zilele Filmului European de la Sarajevo.

Zilele Filmului European se deşfăşoară până pe 31 mai la Meeting Point Cinema din Sarajevo, fiind organizate de membri ai clusterului EUNIC Bosnia și Herțegovina şi EU Info Centre Bosnia și Herțegovina. Din program fac parte producții cinematografice din Austria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, România, Spania şi Ungaria. Institutul Cultural Român de la Viena este membru în clusterul EUNIC Bosnia și Herțegovina începând cu luna mai 2016.

Acțiunea din Sieranevada are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor. (www.mandragora.ro)

Pelicula îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristi Puiu, iar producător este Anca Puiu.

Filmul a fost prezentat în competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016) şi a fost inclus în selecţia a peste 40 de festivaluri de film, obţinând numeroase premii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: premiile Gold Hugo pentru cel mai bun film şi Silver Hugo pentru cel mai bun regizor – Festivalul Filmului Internațional de Film de la Chicago 2016; Trofeul Transilvania 15 acordat regizorului Cristi Puiu – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2016; Premiile Gopo 2017 – pentru cel mai bun film (Anca Puiu), cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor (Cristi Puiu), cea mai bună actriță în rol principal (Dana Dogaru), cea mai bună actriță în rol secundar (Ana Ciontea) şi cel mai bun montaj (Letiția Ștefănescu, Cristian Cimpoi).

Institutul Cultural Românde la Viena a sprijinit prezentarea lungmetrajului în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo 2016 şi festivalului internațional de film VIENNALE 2016.

Sieranevada este o producţie Mandragora (România); co-producători: 2006 d.o.o (Bosnia şi Herţegovina), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii (România), Sisters and Brother Mitevski Production (Macedonia), Spiritus Movens (Croația), Alcatraz Films SAS şi ARTE France Cinéma (Franța). Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Région Île-de-France, EURIMAGES.