În lumina lunii / Moonlight, în regia lui Barry Jenkins, câștigătorul premiului Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor într-un rol secundar, intră din 10 martie pe marile ecrane, anunta Transilvania Film.

MoonlightFoto: Transilvania Film

Filmul va rula în cinematografe din București, Baia Mare, Bârlad, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Caransebeș, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Deva, Focșani, Galați, Gura Humorului, Iași, Odobești, Onești, Oradea, Piatra-Neamț, Pitești, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu,Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Timișoara, Vaslui.

„Mor după Moonlight! E unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată!”, a exclamat actrița Emma Stone imediat după ce statueta pentru Cel mai bun film a plecat de la La La Land spre Moonlight, în ceea ce va rămâne în istorie ca cea mai mare gafă de la premiile Oscar.

Cu peste 150 de premii și 200 de nominalizări în festivaluri de film din toată lumea, Moonlight este adaptarea cinematografică a piesei de teatru In Moonlight Black Boys Look Blue, scrisă de Tarell Alvin McCraney.

„Tarell McCraney a copilărit în același cartier ca mine, iar când am citit piesa am recunoscut multe lucruri în comun cu propria mea copilărie și mi-am spus că e un material bun pentru un film. Primul aspect pe care l-am decis a fost structura, să găsesc trei actori diferiți care să interpreteze personajul principal. Asta a fost partea ușoară. Partea dificilă a fost să-mi dau seama dacă pot să fac asta, pentru că filmul este atât de complex și abordează atâtea subiecte despre care nu prea se vorbește”, povestește regizorul Barry Jenkins într-un interviu pentru Indiewire.

În lumina lunii / Moonlight urmărește un tânăr american de culoare, din copilărie și până la maturitate, în timp ce se străduiește să-și găsească sensul în lume. Povestea atemporală despre legături umane și descoperirea de sine conturează un portret dinamic al vieții contemporane afro-americane și o intensă meditație personală și poetică asupra identității, familiei, prieteniei și dragostei.

„Moonlight este o poveste care n-a mai fost spusă. Fie că o plasezi în zona de cinema gay afro-american, fie în cea de cinema urban masculin, lipsa poveștilor coming-of-age cu personaje de tipul lui Chiron și plasate în zone ca centrul Miami-ului este pronunțată și regretabilă. Știu, e superficial să spui că lipsa asta face filmul o poveste importantă la nivel universal, mai corect este să o încadrezi așa: există oameni ca personajele noastre”, povestește regizorul pentru Indiewire .

Personajul principal, în cele trei ipostaze, este interpretat de Alex Hibbert, Ashton Sanders (The Retrieval) și Trevante Rhodes (Westworld). Naomi Harris o interpretează pe mama lui Chiron, rol care îi aduce și o primă nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal. Iar Mahershala Ali (House of Cards), în rol de protector, primește Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

În lumina lunii / Moonlight este o producție SUA.