In fiecare an, prestigioasa Royal Television Society (RTS, Societatea Regala de Televiziune a Marii Britanii), acorda printr-o serie de jurizari la nivel regional si national, premiile industriei de televiziune din Marea Britanie.

Tudor MassaciFoto:

Anul acesta Premiul pentru cel mai bun film artistic de scurt-metraj realizat de studenti in cadrul competitiei desfasurate pentru regiunea Southern (sudul Marii Britanii) a fost castigat de un roman, Tudor Massaci, student in anul final al Facultatii de Film din cadrul University for the Creative Arts din Farnham, Surrey.

Filmul sau, Nymphs (Nimfe) a fost premiat pe 3 martie in cadrul unei ceremonii la Winchester, si va intra astfel si in competitia nationala a Marii Britanii, ce va avea loc in Londra, la British Film Institute, in luna iunie.

Scurt-metrajul de 4 minute si a fost relizat ca tema a cursului The Other Cinema, pentru care studentii sunt invitati sa faca un proiect experimental si autonom, fara sprijin din partea Facultatii. Nymphs s-a bucurat de mare succes la sesiunea de proiectii din cadrul UCA, unde a primit o neobisnuita nota de A-plus. Ulterior, filmul a fost inclus in programului de promovare a universitatii britanice, fiind prezentat in cadrul tuturor intanirilor cu vizitatorii scolii de film, la Open Days. Un cadru din filmul Nymphs este, de asemenea, afisul noii expozitii de fotografie prezentate la James Hockey Gallery, si care documenteaza cele mai bune filme realizate de studentii UCA in cei 20 de ani ai programului The Other Cinema.

Nymphs este o poveste despre oameni si insecte, filmata pe parcursul a cinci zile la Bucuresti in ianuarie 2016. Intr-o succesiune de tablouri de mare expresivitate, filmul exploreaza retelele nevazute care leaga si sustin viata, orice forma de viata, si care o si pot zdrobi. Este o poveste despre hazardul, riscul si bucuria vietii traite.

Conform temei de scoala, Tudor Massaci a scris scenariul, a semnat regia, imaginea si montajul. Coloana sonora a filmului, care, dupa spusele tanarului regizor, a reprezentat in sine o mare aventura, a fost semnata de Vlaicu Golcea. In rolurile tuturor celor 12 personaje joaca actori amatori, membri de familie si prieteni ai tanarului regizor. Intreg bugetul filmului, de 700 de euro, a fost destinat cheltuielilor directe de productie (de la inchirierea de echipament pana la cumpararea de costume, benzina si pranzuri pentru echipa :)

Tudor Massaci s-a nascut la Bucuresti, in 1994. A studiat la Londra si la Bucuresti, fiind absolvent al colegiului national Gheorge Lazar, unde a si prezentat primul sau film, Trei, in 2013. Dupa un an exploratoriu in care a lucrat ca voluntar la SMURD si s-a pregatit pentru studii de Medicina si Psihologie, a decis ca il intereseaza totusi regia de film, in continuarea pasiunii sale pentru benzi desenate, fotografie si cinema. Este student in ultimul an al Facultatii de Film a UCA (University for the Creative Arts) - institutie cu traditie academica in zona artistica inca din anii 1850 si unde a fost admis in 2014, cu un proiect de film scurt, Loterie. In 2017, a castigat, cu Nymphs, trofeul Royal Television Society / Eastern pentru cel mai bun film artistic de scurt-metraj realizat de studenti.

Royal Television Society (RTS) este cea mai veche societate de televiziune din lume, infiintata la Londra in 1927, cand televiziunea se afla inca in faza sa experimentala. Cu o retea impresionanta de centre regionale in Marea Britanie, RTS este cel mai important forum de discutie si analiza a televiziunii, sub toate aspectele sale – de la tehnologie la continut creativ si perspective de dezvoltare. Aflata sub patronajul Printului de Wales, Societatea Regala de Televiziune acorda anual premii care au devenit sinonime cu ‘standardul de aur’ in practica de film pentru televiziune.

Nymphs (2016) | scenariul si regia Tudor Massaci | 4 minute | color Filmul va fi disponibil pentru vizionare publica dupa iunie 2017.