Un cineast sirian in varsta de 21 de ani, directorul de imagine al unui scurtmetraj documentar nominalizat la Oscar, nu a primit viza turistica americana si va rata gala premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc duminica seara la Los Angeles, scrie News.ro citand revista Variety.

Premiile OscarFoto: oscar.go.com

Khaled Khateeb, directorul de imagine al filmului "The White Helmets", produs de Netflix, care este nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, a anuntat ca Departamentul Statelor Unite de Securitate Interna i-a interzis sa patrunda pe teritoriul american.

Potrivit Associated Press, oficialii americani au descoperit "informatii defavorabile" despre tanarul director de imagine sirian, care ar fi trebuit sa se imbarce duminica la bordul unui avion ce efectueaza o cursa pe ruta Istanbul - Los Angeles.

Siria este una dintre cele sapte tari cu populatie majoritar musulmana ai caror cetateni sunt vizati de decretul "Muslim Ban" promovat de Donald Trump, ce vizeaza impiedicarea refugiatilor din aceste state sa ajunga in Statele Unite. Administratia Trump a anuntat ca va implementa o noua lege care va introduce interdictii turistice pentru cetatenii din acele tari majoritar musulmane, dupa ce primul decret guvernamental a fost anulat de Curtea Suprema.

"The White Helmets", un documentar de 40 de minute despre The Syrian Civil Defense, o organizatie cunoscuta si sub numele "White Helmets" ("Castile albe"), despre care se afirma ca a salvat peste 60.000 de persoane din cladirile bombardate in timpul razboiului din Siria, va fi adaptat intr-un lungmetraj cinematografic de catre George Clooney.

George Clooney a participat in ultimele luni si la campania de promovare a acestui scurtmetraj documentar.

Starul hollywoodian, un infocat sustinator al Partidului Democrat, a criticat in mod public politicile presedintelui Donald Trump la gala premiilor Cesar, vineri seara, la Paris, spunand ca "actiunile acestui presedinte au cauzat panica si disperare in randul aliatilor nostri si au oferit o alinare considerabila inamicilor nostri".

La inceputul acestei saptamani, George Clooney a spus ca Donald Trump este "un elitist de la Hollywood" - intrucat continua sa incaseze sume uriase din precedentele sale aparitii in film si televiziune - si ca Steve Bannon, consilierul principal al presedintelui american este "un scenarist si regizor de film ratat".

CNN a publicat pe site-ul sau, joi seara, un interviu amplu cu Khaled Khateeb, in care tanarul cineast sirian a vorbit despre documentarul sau.

Khaled Khateeb intentiona sa participe la gala premiilor Oscar alaturi de Orlando von Einsiedel, regizorul documentarului "White Helmets", si de Joanna Natasegara, producatoarea peliculei.

"Daca va castiga acest premiu, va demonstra oamenilor din Siria ca oamenii din lumea intreaga ii sprijina", a spus tanarul cineast sirian. "Va oferi curaj fiecarui voluntar care se trezeste in fiecare dimineata cu misiunea de a alerga toata ziua printre bombe", a adaugat el.

Productiile nominalizate in 2017 la premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj documentar sunt "Extremist", "4.1 Miles", "Joe's Violin", "Watani My Homeland", "The White Helmets".

Cea de-a 89-a gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala va fi transmisa in direct de postul american ABC si va fi difuzata in peste 225 de tari si teritorii din intreaga lume.

Evenimentul va fi prezentat de Jimmy Kimmel.