Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu va prezida juriul internațional al Festivalului internațional al filmului de dragoste de la Mons ce se va desfasura in perioada 10-17 februarie 2017. In cadrul festivalului participarea romaneasca va fi completata prin prezenta lui Teodor Lucian Rus, actor principal, ce va prezenta filmul Inimi cicatrizate, a Ștefaniei Maftei, co-regizoare, membră a juriului tânăr, si a lui Horea Lapteș, director de imagine, care va fi membru al juriului Confederației internaționale a cinematografelor de artă și de experimentare (CICAE), informeaza ICR Bruxelles.

Două lung metraje românești, cap de afiș al multor festivaluri internaționale, vor fi proiectate în secțiunea „Cinematografia din lumea întreagă“ a festivalului, Sieranevada r.: Cristi Puiu (în 11 și 12 februarie) și Inimi Cicatrizate r.: Radu Jude (în 12 și 13 februarie), iar scurt metrajele Apartament interbelic, în zonă superbă, ultra-centrală r.: Sebastian Mihăilescu (RO, 2016, 18 min.) și Meda r.: Emanuel Pârvu (RO, 2015, 14 min.) vor fi proiectate în secțiunea „Competiția internațională de scurt metraje“ (în 13 și 14 februarie), la cinematograful Plaza Art din Mons.

The Telegraph i-a acordat filmului lui Cristi Puiu 4 din 5 stele: „Sieranevada este o comedie care arată ca o dramă, sună a dramă, rămâne serioasă și ridică întrebări politice, de-a lungul a 3 ore în care pur și simplu bați din picior. Nu este nicio secundă din acest film care să nu fie convingătoare.“. Mai mult, Sieranevada a fost numită în The Guardian „hrană pentru creier“.

„Am făcut un film care nu este o ecranizare, ci o adaptare prin interpretare personală a textelor lui Blecher, la care am adăugat alte lucruri în speranța că nu-l voi trăda, ci îl voi îmbogăți. Realmente îmi doresc foarte mult ca publicul larg să-l descopere pe Blecher, să-i descopere cărțile. Spun asta că, trăind înconjurat de prieteni care îi cunosc opera, am avut senzația că toată lumea îl cunoaște, dar am fost surprins să întâlnesc o mulțime de oameni care nu-i cunosc cărțile. Deci puteți să începeți cu cartea asta și să continuați cu celelalte.“ a declarat Radu Jude despre Inimi Cicatrizate.

Invitația de a prezida juriul internațional al FIFA Mons este pentru Radu Mihăileanu continuarea unei perioade de mare vizibilitate pentru reputatul regizor în Belgia, după lansarea L’Histoire de l’Amour, primul său film realizat în limba engleză, în 2016, cu contribuția ICR Bruxelles. Radu Mihăileanu (n. 1958, la București) este un cunoscut scenarist și regizor, distins cu numeroase premii internaţionale pentru filmele sale Trahir (1993), Trenul vieții (1998) Va, vis et deviens (2005), Concertul (2009) și La source des femmes (2011). După ce a participat în juriul mai multor festivaluri, a fost declarat „Cavaler al Legiunii de onoare“ (2013) și „Ofițer al ordinului Artelor și Literelor“ (2014).