Unul dintre cele mai asteptate momente la Astra Film Festival 2016 a avut loc vineri, 21 octombrie: intalnirea cu regizorul multipremiat Frederick Wiseman, considerat unul dintre cei mai importanti autori de filme documentare din lume, iar sambata, 22 octombrie, Astra Film anunta filmele castigatoare ale editiei.

50 de ani de succes artistic

Activitatea lui Wiseman se intinde pe o perioada de peste 50 de ani, realizand aproape tot la fel de multe filme cu o contributie uriasa la cinematografia mondiala. Cineastul detine 4 premii Emmy, in 2014 a primit primul premiu Leul de Aur acordat unui documentarist la Festivalul International de Film de la Venetia, iar in 2016, Academia Americana de Film a anuntat ca va fi distins cu un premiu Oscar pentru intreaga filmografie. Trei dintre capodoperele sale, Crazy Horse si Domestic Violence I si II, vor fi proiectate la Astra Film Festival, iar intalnirea cu regizorul este o ocazie unica pentru publicul cinefil, dar si pentru invitatii din industria cinematografica prezenti la Sibiu, de a intra in dialog cu o legenda a cinemaului documentar.

Intalnirea cu Wiseman a fost precedata de proiectia filmului Crazy Horse, de la ora 16:00. Wiseman, un maestru al montajului, surprinde pe camera intr-un chip splendid o lume asa cum nu a mai fost vazuta niciodata, infatisand o fresca a stralucitului cabaret al clubului de noapte Crazy Horse din Paris.

Filme cu povesti emotionante la AFF 2016

Vineri, 21 octombrie, la Sala Auditorium a fost programat Homme Less (regia Thomas Wirthensohn), un documentar de neratat despre o parte a Visului American, ascunsa undeva in maruntaiele nevazute ale societatii. Mark, fost model, actual fotograf de moda, prezent la toate evenimentele high life-ului new-yorkez, are aparent o viata stralucitoare, doar un detaliu face nota discordanta in tot acest puzzle: locuieste pe acoperisul unei cladiri din East Village.

In aceeasi sala, de la ora 21:30 a fost proiectat filmul anului 2016: Fuocoammare (regia Gianfranco Rosi), primul documentar care a reusit sa obtina Marele Premiu la Berlinale si propunerea Italiei pentru Premiile Oscar 2017. Filmul reda drama refugiatilor africani ce ajung pe insula Lampedusa, din sudul Italiei, acesta fiind primul loc in drumul lor spre Europa.

Gala de Decernare a Premiilor

Sambata, 22 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia, in prezenta a sute de regizori si invitati speciali, Astra Film Festival 2016 anunta filmele castigatoare ale editiei cu numarul 23, in cadrul Galei de Decernare a Premiilor. 12 profesionisti din industria cinematografiei europene au avut de jurizat dintre cele 40 de filme incluse in 4 sectiuni competitionale. Gala de Decernare a Premiilor AFF 2016 se incheie cu un concert Moonlight Breakfast, de la ora 22:00. Publicul are ocazia sa asculte pentru prima data live in Sibiu piese de pe cel mai nou album lansat de band.

Filmele castigatoare vor putea fi revazute in cursul zilei de duminica, incepand cu ora 12:00 la trei dintre salile festivalului: Sala Thalia, Sala Auditorium si Astra Film Cinema.

Programul complet al zilei de vineri: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=5

Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0

Video jurnalul zilei de joi, 20 octombrie: https://youtu.be/9zcRS08nqKo

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural