Astra Film Festival 2016 prezinta joi, 20 octombrie 2016, in premiera in Romania, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipurita pentru BBC. Proiectia are loc in cadrul unui eveniment special care incepe la ora 20:30, la Sala Thalia. Filmul va fi urmat de o sesiune de Q&A la care vor participa regizorul Liviu Tipurita si personaje din film: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci.

Taraf de HaiduciFoto: Astra Film

The New Gypsy Kings ne introduce in centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din Romania, o lume populata de bolizi si palate luxoase. Comunitatea roma e una dintre cele mai marginalizate si sarace din Europa si timp de foarte multi ani muzica traditionala tiganeasca era singura lor marfa de export. A aparut insa un sound nou - manele - care a invadat intreaga tara. Manelistii-vedete pot castiga si 20.000 de euro pe seara, la nunti opulente, unde invitatii arunca literalmente cu bancnote asupra lor. Postarile lor pe youtube aduna milioane de vizualizari.

Muzicantii traditionali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cantat pentru Johnny Depp si care au aparut in mai multe productii cinematografice, se plang ca manelele i-au adus la faliment si ca vor distruge muzica tiganeasca. Acest documentar analizeaza soundtrackul unei schimbari sociale si culturale de exceptie. Spectatorii au ocazia sa inteleaga aspecte din culisele industriei prospere a manelelor.

Spatii circumscrise

Trei documentare supun explorarii spatiile in care traim si modul imperceptibil in care ele ne modeleaza experientele de zi cu zi pana la cele mai mici detalii. Joi, 20 octombrie, incepand cu ora 18:30, la Astra Film Cinema vor fi proiectate filmele Pallasseum - Invisible City / Pallasseum Orasul invizibil - patrunde in cel mai mare complex urban al Berlinului care adaposteste 2.000 de persoane de 25 de nationalitati, Techsquat - ofera un inside in industria start up-urilor prin experienta unui grup de tineri antreprenori care incearca sa-si creeze propriul Silicon Valley intr-un apartament din Praga, si 1 Building and 40 People Dancing / 1 cladire si 40 de oameni danseaza - care isi concentreaza privirea asupra locuitorilor varstnici ai unei cladiri de locuinte publice.

Cel mai bun documentar de la Sarajevo, ajunge la Sibiu

Tot joi, de la ora 19:00, in prezenta regizoarei Monica Lazurean-Gorgan, va fi proiectat filmul A Mere Breath / Doar o rasuflare, care a castigat de curand Premiul pentru cel mai bun film documentar - The Heart of Sarajevo, la Festivalul International de Film de la Sarajevo. Dorin Sicrea traieste cu sotia si cei trei copii in Copsa Mica, cel mai poluat oras din Europa pana in 2009, cand fabrica Sometra, la care acesta lucra, s-a inchis. Intr-un peisaj post-apocaliptic dominat de cladirea impozanta a fabricii, filmul urmareste modul in care se intersecteaza viata profund religioasa a parintilor si boala mezinei, Denisa, care este semiparalizata.

Programul complet al zilei de joi: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=4

Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0

Video jurnalul zilei de miercuri, 19 octombrie: https://youtu.be/tBZjcl-7A7A

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural