Astra Film Junior aprinde pasiunea publicului tanar si foarte tanar pentru magia artei cinematografice. Editia din 2016 si-a diversificat oferta de filme si si-a extins platforma educationala in afara festivalului, de la cursuri de pregatire a cadrelor didactice, la ateliere dedicate initierii elevilor in productia propriilor filme si proiectii speciale in licee din Sibiu.

AF Junior cinematograf (Dom 2)Foto: Astra Film

Documentar premiat la Oscar si filme full-dome in programul AF Junior

Cel mai indragit eveniment cinematografic dedicat elevilor si profesorilor din Sibiu, Astra Film Junior, a adus in acest an o multime de noutati. Copiii experimenteaza pentru prima oara vizionarea de filme full-dome intr-un cinematograf cu ecran in forma de cupola, amplasat in Piata Mare din Sibiu. Trei filme au fost selectate in programul Astra Film Junior: Dorinta de a zbura, o istorie a masinilor zburatoare si a inventatorilor lor, Batranul intelept cu ochi de stele, un basm despre importanta cunoasterii, si Noaptea cea mai lunga: Poveste de iarna, o fabula despre curaj, generozitate si renasterea naturii.

Programul dedicat elevilor cu varsta 13+ este unul de top: Searching for Sugar Man / Pe urmele lui Sugar Man (regia Malik Bendjelloul) a castigat in 2013 un premiu Oscar, iar filmele True Cost / Pretul platit (regia Andrew Morgan), Down the Deep Dark Web / Fata ascunsa a internetului (regia Duki Dror si Tzachi Schiff) si Sonita (regia Rokhsareh Ghaem Maghami) ating puncte sensibile ale lumii de astazi: secretele industriei vestimentare, zonele ascunse ale internetului sau povestea unei tinere afgane care viseaza sa devina cantareata de muzica rap.

Elevii cu varsta 6+ vizioneaza o serie de documentare despre copii din Bhutan, Germania, Africa de Sud, SUA si Romania. Protagonistul filmului realizat in Romania este un baiat de 13 ani din Agarbiciu, un sat aflat in apropiere de Sibiu.

Sibiul vazut de liceeni

Astra Film Festival cauta tinere voci ale comunitatii printre liceenii sibieni si le ofera sansa de a face primii pasi in fascinanta industrie a filmului. In cadrul atelierului Sibiul vazut de liceeni, 10 adolescenti au participat la un training intensiv in care au deprins notiuni despre tehnici de documentare, filmare si montare, iar finalitatea atelierului consta in expunerea filmelor in cadrul AFF, o ocazie unica de a-si vedea proiectate filmele intr-un festival de talie internationala alaturi de nume legendare ale cinemaului documentar. Proiectiile au loc duminica, 23 octombrie, de la ora 17:00 la Sala Thalia. Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunitatii.

Lumea online in dezbatere

In cadrul programului Cetateni ai lumii online, miercuri - 18 octombrie, de la ora 17:00, la Salut Bistro va avea loc o intalnire cu lectorul univ. dr. Constantin Vica care va discuta cu publicul subiecte atinse deja de filmele din program (Lo and Behold: Reveries of the Connected World, Facebookistan si Down the Deep, Dark), dar si alte teme legate de acest subiect vast si cu multe necunoscute.

Realitate sub acoperire

Astra Film Festival 2016 aduce in cele 6 sali de cinema din centrul istoric al Sibiului filme care scot audienta din zona de confort, indiferent de varsta. Patru documentare reunite in sectiunea Realitate sub acoperire prezinta povesti contemporane incredibile, toate impingandu-ne limitele imaginatiei, despre felul in care unii oameni au reusit cu viclenie sa-i insele pe cei din jurul lor timp indelungat. My Friend Rockefeller / Prietenul meu, Rockefeller (regia Steffi Kammerer), proiectat miercuri, 19 octombrie, de la ora 22:30 la Sala Auditorium, urmareste cazul lui Gerhartsreiter, care a pozat drept mostenitor al familiei Rockefeller vreme de ani buni, dar care s-a dovedit a fi de fapt un farseur. Prin ochii unor oameni convinsi ca stiu data sfarsitului lumii, Right Between Your Ears / Cu capul intre urechi (regia Sheila Marshall), ce va fi proiectat joi, 20 octombrie, de la ora 22:30 la Sala Auditorium, exploreaza modul in care forta convingerii lor le afecteaza viata.

Vineri, 21 octombrie, The Applause Man / Vanatorul de aplauze (regia Ruben Vermeersch), de la ora 17:00 la Sala Thalia, si The Confessions of Thomas Quick / Marturisirile lui Thomas Quick (regia Brian Hill), de la ora 22:00 la Astra Film Cinema, prezinta 2 personaje atipice: Antoon De Pauw, dependent sa obtina aplauze si atentie la evenimente publice, si Thomas Quick, cel mai de temut ucigas in serie al Suediei, ale carui marturisiri se dovedesc false, dupa ce se afla ca acestea erau facute in timp ce lua doze mari de sedative.

Programul complet al zilei de miercuri: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=3

Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural