Duminică seara, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Brașov, a avut loc Gala de decernare a premiilor celei de-a patra ediții a Dracula Film Festival.

The Giant, regizor de Johannes NyholmFoto: Poster

Trofeul Dracula 2016 și premiul în valoare de 1000 Euro a revenit producției suedeze The Giant / Jätten, regizate de Johannes Nyholm, „o emoționantă poveste despre oamenii pe care societatea modernă tinde să îi ascundă”, după cum și-a motivat alegerea juriul format din Magnus Paulsson (Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Lund, Suedia), Ian Rattray (Horror Channel FrightFest) și Jonathan Lanaerts (Festivalul Internațional de Film Fantastic din Bruxelles). Rikard, personajul principal al filmului, este un bărbat autist, cu o severă diformitate, care încearcă cu ajutorul unui gigant să își găsească drumul spre mama de mult pierdută.

Trofeul Little Dracula pentru Cel mai bun scurtmetraj internațional a revenit filmului We Together (R. Henry Kaplan, SUA) pentru “drumul foarte scurt dintre viziunea regizorală și realizarea filmului”, în timp ce Trofeul Vlădutz pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc a mers către regizorul Radu Potcoavă pentru Mă cheamă Costin. O mențiune specială a fost acordată memorabilei animații despre presiunea de a le dezvălui părinților cine ești cu adevărat a lui Paul Mureșan Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva, “un film care a reușit să transforme un moment foarte scurt în cinci minute folosind un mix între animație și muzică”.

Juriul secțiunilor de scurtmetraj internațional și scurtmetraj românesc a fost alcătuit din Alexandra Safriuc, co-fondator ShortsUp, binecunoscutul DJ și realizator radio George Andreescu aka Gojira și Silviu Gherman, scriitor, muzician și actor.

Surpriza acestei ediții a fost scurtmetrajul filmat cu telefonul mobil, intitulat Nesimțito, realizat de Cătălin Moise și Flavia Negoescu, care a câștigat prima ediție a secțiunii Dracula Digital, destinată tinerilor cineaști de gen. Premiul acestei secțiuni este în valoare de 500 de Euro.

Timp de cinci zile, iubitorii de filme horror & fantasy au putut vedea la Dracula Film Festival peste 60 de producții de gen, au participat la workshop-uri, conferințe, concerte sau lansări de carte.

Dracula Film Festival a avut loc în Brașov, în perioada 12 – 16 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.

Dracula Film Festival este un eveniment anual organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.

Festivalul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.