Un maraton cu filmele care au castigat trofeele Palme d'Or, Leul de Aur si Ursul de Aur va avea loc pe 15 octombrie la CinemaPro, in cadrul festivalului Les Film de Cannes a Bucarest, care se va desfasura intre 14 si 23 in patru spatii bucurestene. La cea de-a saptea editie vor putea fi vizionate in premiera filme romanesti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru si Igor Cobileanski.

FixeurFoto: filmedefestival.ro

Ziua de Aur vine pe 15 octombrie, la CinemaPRO, cu filmele care si-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, in marile festivaluri internationale. Maratonul incepe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia. De la 18.00, Fire at Sea, documentarul regizat de Gianfranco Rosi distins cu Ursul de Aur la Berlin si distribuit de Clorofilm, vorbeste despre disperarea care impinge milioane de oameni sa fuga din Africa si Orientul Mijlociu.

Teme sociale atinge si filmul laureat cu Palme d'Or, I Daniel Blake, proiectat in premiera in Romania pe 15 octombrie, de la 21.15, la CinemaPRO. Drama unui tamplar britanic fortat sa se confrunte cu o birocratie absurda dupa ce a fost declarat inapt de munca i-a adus lui Ken Loach al doilea Palme d'Or dupa The Wind that Shakes the Barley (2006).

La editia de anul acesta, noile productii semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima data in capitala, la Cinema Muzeul Taranului, in prezenta echipelor.

Comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, va rula vineri, 21 octombrie, de la 21.00, in prezenta regizorului.

Cu o luna inaintea premierei oficiale, Inimi cicatrizate, in regia lui Radu Jude, o adaptare libera dupa opera lui Max Blecher, recompensata cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, va putea fi vizionata in festival.

Cinefilii au ocazia sa vada primii si Fixeur, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curand la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum si la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-si pune la indoiala ambitiile si meseria in timp ce documenteaza un material despre minore exploatate sexual va ajunge in cinematografe in ianuarie 2017.

In avanpremiera va rula si Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi barbati (Ion Sapdaru si Constantin Puscasu) care, constransi de saracie si lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri.

Din Republica Moldova vine si Anisoara, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit recent publicul si presa la Festivalul de la San Sebastian, in competitia New Directors, si la Filmfest Munchen. Filmat cu actori non-profesionisti, intr-un sat pitoresc de peste Prut, Anisoara este, potrivit Variety, un omagiu bland si eliberator despre prima dragoste si maturizarea unei fete.

Monica Lazurean-Gorgan isi va prezenta in avanpremiera - cu intrare libera - Doar o rasuflare, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo, in aceasta vara, un film despre natura profund contradictorie a iubirii in viata de familie.

Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmari Doua lozuricomedia cu Dorian Boguta, Dragos Bucur si Alexandru Papadopol in regia lui Paul Negoescu, dar si cele trei productii romanesti care au fost proiectate la Cannes 2016: filmul lui Cristi Puiu, Sieranevada, Caini, rezigat Bogdan Mirica si distins cu Premiul criticii - FIPRESCI in Un Certain Regard, si Bacalaureat, in regia lui, Cristian Mungiu, castigatorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, in prezenta regizoarei Maren Ade.

Les Films de Cannesva avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro.