Luni, 10 octombrie, începând de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte un eveniment prilejuit de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie). In cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar Înfruntand rinocerul/Charging the rhino (producţie Canada, 2007), în regia lui Simcha Jacobovici, urmat de o dezbatere la care sunt invitati istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, şi Dr. Alexandru Florian, director al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Filmul, cu durata de 52 de minute, este subtitrat în română.

Înfruntand rinocerul este o explorare personală şi complexă a unuia dintre cele mai întunecate momente ale istoriei noastre. Simcha Jacobovici, regizor canadian originar din România, revine în ţară pentru a înţelege de unde provine tatăl său, Iosif. Adus laolaltă cu rudele pentru a fi executaţi în curtea Chesturii din Iaşi, Iosif a fost împuşcat în zilele pogromului din iunie 1941. A supravieţuit, însă, într-un mod miraculos, datorită contracţiei cordului, însă glonţul i-a rămas în piept toată viaţa. La câţiva ani după aceea, tatăl a părăsit România pentru totdeauna. Vărul lui Jacobovici, Saşa, a avut o soartă şi mai bizară: deşi a trecut cu bine prin război, a fost condamnat la moarte de tovarăşii lui comunişti, nu înainte de a fi forţat să joace într-un film de propagandă. Nu există imagini care să documenteze asasinarea familiei lui Iosif în timpul Holocaustului, dar s-au păstrat imaginile procesului lui Saşa din 1960, într-o reconstituire poliţienească a jafului la care a participat acesta. Filmul pune în oglindă cele două destine, al tatălui şi al vărului, precum şi cele două sisteme care au guvernat România după 1940: regimul fascist şi cel comunist.

Înfruntand rinocerul este o relatare tulburătoare a poveştii unei familii care a trăit inimaginabilul şi a istoriei comunităţii evreieşti din România în secolul XX.