Intre 17 si 23 octombrie 2016, Sibiul se conecteaza vreme de 7 zile cu realitati din lumea larga pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, editia cu numarul 23. Aspecte fierbinti ale societatii contemporane, precum migratia sau islamul radical, fac subiectul a doua sectiuni tematice din programul oficial AFF 2016.

ThoseFoto: Astra Film

Forta filmului documentar este aceea ca reuseste sa surprinda realitati contextuale in complexitatea lor, greu accesibile altfel publicului larg, si le transmite mai departe fara artificii. Realitatea e indeajuns de emotionanta, dramatica sau uluitoare si nu are nevoie de efecte speciale care sa modifice substanta povestilor.

Unele filme reusesc sa radiografieze realitatea cu o maiestrie de geniu si sunt apreciate si distinse cu premii care pana acum erau destinate filmului de fictiune. Un exemplu este Fuocoammare (regia Gianfranco Rosi), premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016 si propus de Italia pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain, care expune drama a mii de refugiati africani ajunsi pe insula italiana Lampedusa, fugind din calea razboiului si a abuzurilor regimurilor totalitare. Filmul va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

Dis-locuire

4 filme pun in discutie limitele empatiei si merg contra simplificarilor facile, prezentand o imagine caleidoscopica a modurilor imperceptibile in care unele vieti sunt schimbate pentru totdeauna intr-un ciclu continuu al oamenilor prinsi intre doua lumi.

Trapped by Law (regia Sami Mustafa) reda un episod controversat al istoriei recente, expulzarea a zeci de mii de rromi din statele vest-europene, prin povestea a doi frati rromi obligati sa paraseasca Germania, tara in care s-au nascut, si trimisi in Kosovo, de unde parintii lor au fugit in urma cu 30 de ani. Those (regia Krizstina Maggyes) foloseste o serie de interviuri cu localnici pentru a arata cum constructia unei tabere de refugiati langa un oras maghiar da peste cap linistea intregii comunitati. Cu o abordare discreta a subiectului refugiatilor somalezi ce calatoresc pe drumurile Europei in cautarea unei vieti mai sigure, Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) ii surprinde pe cei doi protagonisti aflandu-se mereu intre state si spatii, pe un drum care nu se termina niciodata. In Between (regia Liis Lepik) este povestea emotionanta a unei tinere dintr-o familie estoniana de credinta musulmana care pleaca voluntar intr-o tabara de refugiati din Iordania. Care sunt costurile ascunse ale unei astfel de decizii?

Abdul&Hamza

In Between

Islamul radical la el acasa

Gratie fortei cinemaului documentar, publicul festivalului are ocazia sa vizioneze si sa aprofundeze islamul radical la el acasa, cu drame locale si realitati arzatoare, la care altfel nu ar avea acces. Filmele din acest program evita exploatarea gratuita a imaginilor socante si ofera noi perspective si valente trecute cu vederea in jurnalele de stiri.

Cum sunt transformati mii de copii din Pakistan in viitori jihadisti? Among The Believers (regia Hemal Trivedi si Mohammed Ali Naqvi) arata cum o noua generatie de extremisti este creata sistematic, copiii fiind indoctrinati de la varste fragede intr-un sistem complex foarte bine pus la punct. The Empty Room (regia Jasna Krajinovic) reda drama unor familii din Belgia, ai caror copii au hotarat sa plece in Siria pentru a deveni combatanti jihadisti. Toti, insa, au murit! Cine se afla in spatele retelei jihadiste care ii racoleaza si indoctrineaza pe tineri, convingandu-i sa devina criminali in numele lui Allah? Sonita (regia Rokhsareh Ghaem Maghami) este povestea emotionanta a unei refugiate afgane de 18 ani ce lupta impotriva obiceiurile rigide ale casatoriilor aranjate si gaseste calea ca studenta si rapper aspirant, in SUA.

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural