Toni Erdmann, comedia care va reprezenta Germania la Premiile Oscar, filmata in Romania si inclusa in Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de catre BBC Culture, va fi proiectata in premiera in Romania pe 14 octombrie, in deschiderea celei de-a saptea editii Les Films de Cannes a Bucarest, in prezenta regizoarei Maren Ade. Un numar record de peste 1000 de bilete s-au vandut deja intr-o singura zi, pe 30 septembrie, la punerea lor in vanzare pe Eventbook.ro, anunta organizatorii.

Toni ErdmannFoto: filmedefestival.ro

Alaturi de Maren Ade, la eveniment vor lua parte producatorul german Jonas Dornbach si co-producatoarea Ada Solomon.

Favorit categoric al presei si al publicului la Cannes, filmul a fost decretat candidatul nr. 1 la Palme d'Or si a castigat in cele din urma Premiul FIPRESCI. Aceeasi Federatie Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) l-a desemnat ulterior, fara echivoc, Cel mai bun film al anului la San Sebastian.

Toni Erdmann spune povestea unui tata excentric, ajuns la pensie si pus mereu pe glume, care hotaraste sa ii faca o vizita surpriza fiice sale, o femeie de cariera care lucreaza la un proiect important ca strateg corporatist in Bucuresti.

Maren Ade, regizoare, scenarista si producatoare, a devenit cunoscuta cu primele sale doua lungmetraje, ambele multi-premiate: debutul The Forest for the Trees (2003) a castigat Premiul Juriului la Sundance, iar Everyone Else (2009), care va fi proiectat si la Bucuresti, a obtinut Marele Premiu al Juriului si Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special al festivalului este marele castigator al sectiunii Un Certain Regard la Cannes, finlandezul Juho Kuosmanen, care-si va prezenta The Happiest Day in the Life of Olli Maki, propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. "Un debut remarcabil despre inocenta pierduta", scrie Variety, laudand imaginea stilizata, minutiozitatea detaliilor si jocul actorilor.

Atasant si amuzant, filmul alb-negru se inspira din povestea adevarata a unui boxer care, in 1962, concureaza pentru titlul de campion mondial la box, categoria pana. Pentru asta, nu-i mai ramane decat sa piarda cateva kilograme si sa se concentreze. Exista insa o problema: s-a indragostit. Premiat anterior pentru scurtmetrajele sale la Cinefondation (Cannes) si la Locarno, Juho Kuosmanen a colaborat cu l'Avantgarde Opera Ensemble al West Coast Kokkola Opera.

Remarcat tot in sectiunea Un Certain Regard si distins cu Premiul Juriului, Harmonium, de Koji Fukada (Sayonara), unul dintre cei mai inovatori cineasti japonezi, va rula in premiera la Bucuresti. O drama cu accente de thriller "care incepe neobisnuit si se incheie socant", potrivit The Hollywood Reporter, Harmonium urmareste insinuarea lenta a unui barbat, proaspat eliberat dupa 10 ani de inchisoare, in familia unui prieten care-l primeste cu bratele deschise.

Castigatorul Premiului pentru scenariu in Un Certain Regard, emotionantul Voir du pays/ The Stopover (r. Delphine & Muriel Coulin) vorbeste despre consecintele traumelor de razboi asupra a doua tinere femei soldat intoarse din Afganistan.

Un Premiu Special la Cannes, in Un Certain Regard, i-a fost oferit animatiei La Tortue Rouge, primul lungmetraj al animatorului olandez Michael Dudok De Wit, premiat cu Oscar in 2000 pentru scurtmetrajul Pere et fille. Animatia a fost co-produsa de renumitul studio Ghibli din Japonia, al lui Hayao Miyazaki. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insula tropicala populata de broaste testoase, crabi si pasari, filmul trece prin toate marile etape ale vietii unei fiinte umane.

Din America vine Hell or High Water, in regia lui David Mackenzie, un crime thriller cu Jeff Bridges, Chris Pine si Ben Foster in distributie. La Cannes, unde a rulat in competitia Un Certain Regard, a starnit nostalgia, dar si entuziasmul criticii americane pentru filmele de gen solide si complexe pe care studiourile pariau in anii '70. "Nu le mai fac ca inainte - desi inca pot, iar filmul asta e dovada", scrie Boston Globe. Protagonistii sunt doi frati care jefuiesc aceeasi banca, dupa ce si-au propus sa-si salveze ferma de la confiscare platindu-i bancii cu propriii ei bani.

Tot din Statele Unite vine un alt thriller, Money Monster, regizat de Jodie Foster si proiectat anul acesta in afara competitiei la Cannes. George Clooney joaca rolul prezentatorului unei emisiuni pe teme financiare, luat prizonier impreuna cu producatoarea sa (Julia Roberts) in studioul de televiziune de un spectator furios ca a pierdut tot ce avea urmand sfaturile lor legate de investitii.

Les Films de Cannes a Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Invitati speciali sunt si regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-soc al editiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, si cineastul turc Mehmet Can Mertoglu, distins cu Prix Revelation France 4 in Semaine de la Critique pentru Album.