The Neon Demon, horror-ul psihologic care a polarizat presa internationala la Cannes si propunerile Frantei, Spaniei si ale Filipine la Oscar, se numara printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes a Bucarest. Festivalul se va desfasura intre 14 si 23 octombrie, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

The Neon DemonFoto: filmedefestival.ro

Cea de-a saptea editie Les Films de Cannes va avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta, iar biletele au fost puse in vanzare pe eventbook.ro.

Regizorul lui Drive si Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, s-a intors anul acesta la Cannes cu o fabula moderna despre "frumusetea ca bestie", plasata in lumea necrutatoare a modei din Los Angeles, care a polarizat critica internationala: The Neon Demon. Horror-ul psihologic ultra-stilizat, in care femeile si barbatii sunt gata sa devoreze tot ce e pur, urmareste ascensiunea fulgeratoare a unui fotomodel (Elle Fanning) si geloziile si complicitatile care se nasc in jurul ei. O lume periculoasa in care "camerele de motel sunt bantuite de bestii deopotriva reale si metaforice - Keanu Reeves iti da fiori - si fotografi usor de confundat cu criminali in serie", potrivit The Guardian.

Filmul propus de Franta la Premiile Oscar 2017, Elle, in regia lui Paul Verhoeven, a fost unul dintre favoritele presei la Cannes si un candidat puternic la trofeul Palme d'Or. E un thriller psihologic infuzat cu comedie neagra, in care Isabelle Huppert joaca rolul unei femei care este violata in propria casa si decide sa-si urmareasca atacatorul, amandoi fiind atrasi intr-un joc curios si incitant. The Evening Standard il descrie ca "scandalos, amuzant si socant, revigorant si original".

Ma'Rosa, regizat de Brillante Mendoza si propus de Filipine la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, i-a adus actritei Jaclyn Jose Premiul pentru interpretare feminina la Cannes. Mendoza trateaza un subiect actual care ia proportii in Filipine: traficul de droguri la scara mica. Ma'Rosa este mama a patru copii si, pe langa magazinul de cartier pe care-l detine cu sotul ei, vinde cantitati mici de droguri. Sunt insa prinsi de politie si toata viata le e data peste cap: trebuie sa faca rost de bani sa mituiasca politistii.

Cel mai nou film marca Pedro Almodovar, Julieta, este propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisa in 2004 de castigatoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandoneaza fara nici o explicatie atunci cand implineste 18 ani. Julieta face tot posibilul sa o gaseasca. Insa, cu cat cauta mai mult, cu atat descopera cat de putin isi cunostea propriul copil. In rolurile principale: actritele Emma Suarez si Adriana Ugarte. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodovar au reprezentat Spania la Oscar, de-a lungul timpului.

Aquarius, noul film al lui Kleber Mendonca Filho, aplaudat si ovationat in salile de cinema din Brazilia, a starnit controverse in tara sa dupa ce comitetul care trimite propunerile la Oscar a ales un alt film, slab primit de critica, Little Secret. Opinia publica a ridicat problema imixtiunii politicii in toate aspectele vietii sociale, decizia fiind considerata o "pedeapsa", dupa ce actorii din film au protestat pe covorul rosu la Cannes impotriva noului presedinte al Braziliei, Michel Temer. Mai mult, filmul a fost interzis minorilor sub 18 ani, fara argumente solide, scrie The New York Times, mai multi critici si cineasti brazilieni contestand rating-ul. Aquarius urmareste lupta unei femei in varsta de 65 de ani, ultimul locatar al unui bloc, cu o companie imobiliara care vrea s-o evacueze din apartament.

Les Films de Cannes a Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Invitati speciali vor fi regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-soc al editiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, si cineastul turc Mehmet Can Mertoglu, distins cu Prix Revelation France 4 in Semaine de la Critique pentru Album.

O premiera in Bucuresti va fi conferinta Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitatii conferintei sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete si inscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/. Evenimentul este prezentat de BRD Group Societe Generale.

Editia a saptea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.