Regizorul canadian Arthur Hiller, fost presedinte al Academiei Americane de Film, care acorda premiile Oscar, a murit miercuri, la Los Angeles, din cauze naturale, la varsta de 92 de ani, a anuntat organizatia pe care a prezidat-o in anii 1990, informeaza Agerpres citand AFP. Opera sa cinematografica include filmul "Love Story" (1970), lung metraj pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar, alaturi de alte circa 30 de filme, intre care "The Americanization of Emily" (1964) sau "The Man in the Glass Booth" (1975).

Arthur HillerFoto: Captura YouTube

"Suntem profund indurerati de moartea iubitului nostru prieten Arthur Hiller", a declarat intr-un comunicat Cheryl Boone Isaacs, presedintele actual al Academiei.

"Am fost membra al consiliului in timpul presedintiei sale si suficient de norocoasa pentru a constata din prima loja devotamentul sau pentru Academie si pasiunea de o viata pentru naratiunea vizuala", a adaugat ea.

Nascut la Edmonton, in provincia canadiana Alberta, cineastul a servit in armata aerului din Canada in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

El a imbratisat apoi cariera de regizor, la inceput la televiziunea canadiana si apoi la Hollywood.

In amurgul cariere sale prolifice, el a condus sindicatul realizatorilor din industria filmului americana (Directors Guild of America) intre 1989 si 1993, inainte de a deveni presedinte al Academiei (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) intre 1993 si 1997.

Actualul presedinte al sindicatului, Paris Barclay, l-a descris miercuri pe Arthur Hiller ca pe "un militant neobosit pentru drepturile de creatie si un avocat pasionat pentru conservarea filmului".

"Ca presedinte al sindicatului, Arthur a fost o figura paternala plina de caldura si datatoare de curaj, fiind preocupat in mod profund de bunastarea personala si profesionala a fiecaruia dintre membrii nostri", isi aminteste Paris Barclay intr-un comunicat.

Arthur Hiller, tata a doi copii si bunicul a cinci nepoti, a primit in anul 2001 premiul umanitar "Jean Hersholt" pentru activitatile sale de caritate in domeniile educatiei si drepturilor civice, mai aminteste AFP.