Filmul "Sieranevada", în regia lui Cristi Puiu, este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a anunţat miercuri Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Sieranevada, regia Cristi PuiuFoto: Poster

Juriul care a votat aceasta propunere in unanimitate a fost compus din criticii de film Dana Duma, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă, Mihai Fulger, Andra Petrescu, Irina Trocan, Lucian Maior, Florentina Ciuvercă.

"Sieranevada" este cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu şi îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu.

Pelicula regizată de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălăşoiu, iar Jean Paul Bernard, Filip Mureşan şi Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume, în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiţia Ştefănescu şi Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu - scenografia, Anca Puiu fiind producător.

Acțiunea din „SIERANEVADA” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Publicul romanesc a avut ocazia de a viziona filmul "SIERANEVADA" pe 9 august, în cadrul Festivalului Internațional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe.

Filmul va rula în cinematografele româneşti din 9 septembrie.

"Sieranevada" este o producţie Mandragora în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.