O scrisoare deschisă semnată de peste 70 de nume importante din cinematografie și adresată Parlamentului României cere acestuia sustinerea măsurilor Ministerului Culturii pentru modificarea legii cinematografiei.

"Ne-am propus sa aducem la cunostinta parlamentarilor, faptul ca sustinem aceste reglementari, la care colegi de-ai nostri au lucrat indelung, impreuna cu reprezentantii Ministerului Culturii. Sunt niste masuri necesare, oportune, firesti si pe care le asteptam de mult timp.

Pentru ca opinia noastra sa ajunga nemijlocit la cei care ne reprezinta in Parlament, am hotarat sa trimitem atat scrisori personale catre anumiti parlementari cat si o scrisoare comuna tuturor. " - declara Oana Giurgiu, producator.

***

Stimați membri ai Parlamentului României,

În acest moment, cinematografia românească este singura ramură de activitate cultural-artistică din Romania care nu a înregistrat vreun eșec major în ultimii 15 ani. Dimpotrivă, chiar – an de an, s-a lansat cel puțin un film care a adus României, în plan internațional, premii si aprecieri la superlativ. Multe dintre aceste filme s-au bucurat de succes de public și în țară, unde situația cinematografelor reclamă și ea luarea unor măsuri urgente. Acest succes internațional constant nu a fost egalat de nici un alt domeniu și a devenit o carte de vizită pentru România.

Este pentru prima dată când guvernul, prin Ministerul Culturii, apreciază la justa valoare aceste eforturi ale cineaștilor și pune cinematografia pe lista priorităților asumate, iar în perioada imediat următoare se va înainta spre aprobarea dvs. legea de abilitare a Guvernului, care include anumite modificări aduse legii cinematografiei. Am dori să vă supunem atenției câteva aspecte legate de oportunitatea acestor reglementări care, odată votate, ar spori șansele ca succesul de care se bucură acum cinematografia noastră să rămână o realitate și în anii viitori.

1. Legislația noastră în domeniu se va alinia cu cea europeană, modernă.

2. Legea va căpăta o formă coerentă ce elimină ambiguitățile din legea actuală, ambiguități soluționate de multe ori pe cale judecătorească.

3. Se va elimina condiția de secretizare a concursului de proiectele de film, fapt ce va face finanțarea de film românesc mai transparentă.

4. Noua lege va facilita accesul tinerilor producători la finanțări (cadrul actual are o natură profund discriminatorie față de ei).

5. Orice artă are nevoie să fie stimulată pentru a experimenta. Producțiile micro-buget sunt soluția deja existentă în multe țări vecine și nu numai.

6. Multe dintre filmele românești care s-au bucurat de succes au fost realizate cu sprijinul financiar al unor parteneri străini. Considerăm că ar fi un gest de minimă curtoazie și de diplomație să existe o reciprocitate iar filmele straine, respectiv co-producțiile minoritare, sa poata fi sprijinite în țara noastră.

7. Nu în ultimul rând, pentru a asigura o producție constantă și sănătoasă de filme, este necesar ca cinematografia românească să aibă surse stabile de alimentare ale Fondului cinematografic (care nu este sprijit de la bugetul de stat).

Nu putem decât să ne exprimăm entuziasmul și susținerea tuturor acestor măsuri propuse de către Ministerul Culturii și avem încrederea că veți înțelege oportunitea adoptării cât mai rapide a lor, ce nu vor face decât să urgenteze soluționarea unor probleme amânate de nenumărate ori și care nu au făcut decât să creeze disensiuni și blocaje.

Cu respect,

Ada Solomon, producător

Oana Giurgiu, producător

Anca Puiu, producător

Codruța Crețulescu, producător

Monica Lăzurean Gorgan, producător

Iuliana Tarnovețchi, producător

Anamaria Antoci, producător

Gabriela Suciu, producător

Oana Iancu, producător

Irina Malcea, producător

Adriana Răcășan, producător

Bogdan Crăciun - producător

Oana Pellea, actor

Rodica Lazăr, actor

Andreea Vasile, actor

Ana Ularu, actor

Cosmina Stratan, actor

Nicoleta Lefter, actor

Șerban Pavlu, actor

Radu Iacoban, actor

Andi Vasluianu, actor

Adina Pintilie, regizor

Adrian Sitaru, regizor

Alexander Nanau, regizor

Alexandru Solomon, regizor

Ana Szel, regizor

Anca Damian, regizor

Andrei Crețulescu, regizor

Andrei Ujică, regizor

Bogdan Mustață, regizor

Călin Peter Netzer, regizor

Claudiu Mitcu, regizor

Constantin Popescu, regizor

Corneliu Porumboiu, regizor

Dan Chișu, regizor

Doru Nițescu, regizor

Gabriel Achim, regizor

Ilinca Neagu, regizor

Iosif Demian, regizor

Iulia Rugină, regizor

Ivana Mladenovic, regizor

Laura Căpățână, regizor

Marius Iacob, regizor

Mona Nicoară, regizor

Napoleon Helmis, regizor

Ozana Nicolau, regizor

Paul Negoescu, regizor

Radu Jude, regizor

Raluca David, regizor

Stere Gulea, regizor

Tudor Giurgiu, regizor

Tudor Cristian Jurgiu, regizor

Vlad Gliga, regizor

Vlad Ilicevici, regizor

Ana Drăghici, director de imagine

Anamaria Sandu, scriitor

Barbu Bălășoiu, director de imagine

Cătălin Cristuțiu, monteur

Crăița Nanu, scenarist

Cristian Nicolescu, monteur

Dan Stefan Rucăreanu, sound designer

Eugen Kelemen, monteur

Mălina Ionescu, scenograf

Roxana Szel, monteur

Bujor T. Râpeanu, critic de film

Csilla Kato, organizator festival

Florentina Ciuverca, jurnalist

Ileana Bîrsan, critic de film

Ileana Cecanu, distribuitor

Iulia Blaga, critic de film

Melinda Boroș, distribuitor

Mihai Chirilov, critic de film

Ștefan Bradea, distribuitor