Filmul documentar "New Gypsy Kings", de Liviu Tipurita, despre vietilor manelistilor romani, a fost difuzat joi seara pe BBC Two, in emisiunea de documentare "This World". Presa britanica ii considera pe manelistii romani "staruri gypsy-pop ce castiga milioane cu versiunile lor de gangsteri rap". Potrivit jurnalistilor de la Daily Mirror manelistii "isi traiesc viata ca sultanii", iar BBCnoteaza ca "manelele glorifica gangsterii si versurile vorbesc despre bani, familie si mafioti".

New Gipsy KingsFoto: Captura YouTube

Un nou gen de muzica lansat de aceasta comunitate nomada, considerat "o versiune de gangster rap", castiga tot mai mult in popularitate si, in acelasi timp, aduce multe milioane de lire artistilor care interpreteaza aceste melodii.

"Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurenta acerba in topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din Romania", scriu jurnalistii de la The Sun.

Tot acestia scriu ca manelistii pot sa castige pana la 15.000 de lire sterline pe noapte daca accepta sa cante la o nunta sau sa sustina un concert intr-un club. Cu toate acestea, muzica lor are un impact dramatic asupra localnicilor.

Potrivit BBC, comunitatea roma este una saraca si a fost, de-a lungul anilor, marginalizata in toata Europa. Astfel, muzica traditionala a romilor a fost cea mai faimoasa marfa de export.

Manelele sunt considerate o versiune gypsy a genului "rap gangsta", versurile vorbesc despre iubire, bani, familie si mafioti, iar in videoclupurile manelistilor se arunca cu bani pe versuri care spun "Traim viata ca sultanii", informeaza Daily Mirror.

Un fragment din documentarul lui Liviu Tipurita este despre Adrian Minune, unul dintre cei mai indragiti manelisti din Romania. In documentarul lui Tipurita, manelistul isi prezinta garderoba: "Am haine exclusiviste, pentru ca, atunci cand un artist se prezinta undeva, cred ca el trebuie sa se faca remarcat in multime", spune Adi Minune.

Mai mult, intr-o secventa din film, sotia lui Adrian Minune ii pune acestuia ciorapii, inainte ca manelistul sa plece la o cantare.

La petrecerile cu manele banii cash vin in averse peste invitati, iar videoclipurile manelistilor au milioane de vizualizari pe canalul de Youtube, mai noteaza presa britanica.