Va era dor de un sequel? In weekendul asta aveti noroc. Alice Through the Looking Glass are premiera in Romania. Era nevoie de o continuare a ispravilor infaptuite de Tim Burton in 2010? Nici vorba dar acolo unde e rost de incasari, Disney isi face datoria si iti ofera, vrei, nu vrei, o ciorba reincalzita pe care nu doreai s-o servesti. Noi sa fim sanatosi, macar avem si alte optiuni atunci cand cercetam programul din cinematografe.

Alice Through the Looking GlassFoto: CineForum

“When the day becomes the night and the sky becomes the sea, When the clock strikes heavy and there's no time for tea. And in our darkest hour, before my final rhyme, she will come back home to Wonderland and turn back the hands of time.” Au trecut sase ani de la premiera filmului “Alice in Wonderland”.

Intre timp, Tim Burton a cedat fraiele regiei lui James Bobin dar ramane ca producator, asemeni unui blestem aruncat peste lumea magica populata de palarieri nebuni, regine cu tartacuta cat o banita si blondine fara sare si piper. Ati ghicit. Continuarea este mediocra si nu ofera cine stie ce incordari de muschi artistici actorilor tarati in aceasta productie.

Mia Wasikowska se straduire de zor sa ne convinga ca este o femeie emancipata, capitan de vas cu replici sarcastice, curaj si tupeu atunci cand nu este cazul. Nu e greu de ghicit ca Disney merge pe o promovare in exces a personajelor feminine pentru ca asa o cer fanii si sondajele. Adica ai, n-ai, iti trebuie un film cu o fetiscana curajoasa, la polul opus fata de imaginea tinerei aflate in pericol de moarte si asteptand un cavaler pe un cal alb s-o scape de la ananghie. Fetele sunt destoinice, cavalerii in armura alba nu mai sunt la moda si e indicat sa ai un anti-erou pe care demoazela sa-l salveze si sa-l ajute sa-si gaseasca drumul in viata. Pe scurt, Alice porneste intr-o aventura primejdioasa pentru a-l salva pe Tarrant Hightopp aka The Mad Hatter aka Johnny Depp aflat intr-o prapastie artistica din care refuza sa iasa.

Dar ce zic eu aici? Helena Bonham-Carter ofera acelasi “joc primejdios” alaturi de Johnny. Cei doi orfani de Tim Burton fac ce fac si revin la acelasi tip de roluri. Trazniti, zapaciti, cu ticuri si giumbuslucuri, Helena si Johnny au ajuns sa fie plictisitori. Candva, scalambaielile lor aveau farmec dar ce e mult strica. Vorba asta n-a ajuns la urechile celor doi, artisti talentati si capabili de roluri marete. Dar nu. De ce sa incerci sa lupti pentur rol greu, un rol care iti poate reconfirma valoare cand te poti da in stamba pe ecran. Daca Mia este stearsa si draga de Alice e cat se poate de nesuferita, Sasha Baron Cohen are cateva momente bune – cu tot cu un accent german dezastruos – in rolul Timpului – da, pentru ca avem metafore si pilde pentru cei mici si nu numai: traieste clipa, trebuie sa ai curaj, nu lasa pe maine ce poti face azi si alte cele; daca n-ati citit “Povesti Nemuritoare”, Disney are grija de voi si cu fiecare productie animatie to live action ne ofera cate o serie de vorbe de duh si sfaturi. Cohen este cat de cat acceptabil, Alan Rickman ne face sa lacrimam si din tot talmes-balmesul asta, primim si doua origin stories: una pentru Iracebeth si una pentru The Mad Hatter (poate asa scapam de un sequel sau un spin-off). Efectele speciale iti taie rasuflare, scenariul este antidotul ideal pentru insomnie si Pink vine la final cu o melodie pop-rock ca sa ne trezeasca din amorteala.

“Alice Through The Looking Glass” este o continuare care nu isi avea rostul. Cu un scenariu mediocru (Linda Woolverton nu se dezice de “talentul” de a transforma orice poveste, dintr-una interesanta intr-un festival al replicilor rasuflate si al scenelor ingrozitor de previzibile) si cu actori plictisiti de rolurile in care au fost distribuiti (cum este cazul Miei Wasikowska si Annei Hathaway) si unii (Depp si Bonham-Carter) aflati intr-un punct mort al carierei artistice din care nu vor sa iasa, filmul lui James Bobin confirma asteptarile multora dintre noi, unele experimente facute de dragul incasarilor nu isi au rostul.

Ioana, cand ia o pauza si nu mai e workaholica, se uita la filme si seriale cat e ziua de lunga si scrie despre ele pe www.edgeandback.ro.