Salariatii Cinematografului Scala sustin ca au aflat ca cinema-ul "s-a inchiriat catre Biserica Isus Speranta Romaniei (...) urmand ca sala de spectacole sa fie destinata excusiv slujbelor religioase", se arata intr-un comunicat al Sindicatului Liber RomaniaFilm, citat de Mediafax.

Sindicatului Liber RomaniaFilm a trimis, duminica, 8 mai, o scrisoare publica, adresandu-se presei si ministrului culturii, Corina Suteu, pentru a atrage atentia "asupra situatiei Cinematografului Scala din Bucuresti, aflat in administrarea RADEF RomaniaFilm si asupra situatiei salariatilor angajati in cadrul acestui cinematograf".

Sindicatul il acuza pe seful serviciului de exploatare cinematografe, Pascu Marinel, printre altele, ca ar fi scos ilegal la licitatie Cinematograful Corso si "ar fi predat la primaria sectorului 3" Cinematograful Gloria.

"De doua luni Cinematograful Scala a functionat fara apa menajera, pentru ca a acestea a fost inchisa pentru nepalta, desi cinematograful era deschis publicului spectator, salariatii suportand niste conditii greu de descris, cu urina si fecale ce trebuiau curatate cu apa cumparata de acestia, dl Pascu Marinel, care era direct responsabil, nu a facut absolut nimic, pentru gasirea unor resurse financiare, pentru a achita datoria si sa remedieze situatia", acuza sindicatul.

"Saptamana trecuta salariatii au aflat cu stupoare faptul ca Cinematograful s-a inchiriat catre Biserica Isus Speranta Romaniei, acestia au platit in contul chiriei, datoria la Asociatie pentru apa menajera, urmand ca sala de spectacole sa fie destinata excusiv slujbelor religioase si predicilor acestei biserici", se mai arata in comunicat.

Pascu Marinel ar fi anuntat salariatii cinematografului ca urmeaza sa fie introdusi in somaj tehnic pe o perioada de trei luni cu un salariu de 75%, incepand cu data de 9 mai 2016, desi tot conducerea Regiei (citata in aceasta scrisoare) a anuntat ca "in luna aprilie regia s-a aflat pe profit". Astfel, sindicatul se intreba "daca acesta informatie este reala, care este motivul pentru care se introduc salriatii in somaj tehnic, acesta fiind posibil doar in cazul in care regia este pe pierdere?".

"De asemenea alta situatie care contrazice starea de fapt este ca in permanenta se faca angajari in aparatul tessa, cu salarii de minimum 4.200 lei, ultimul angajat fiind saptamana trecuta la departamentul PSI, desi niciun cinematograf nu are autorizare ISU. Acesta problema ar trebui verificata de Inspectoratul de Situatii de Urgenta, toate cinematografele nerespectand normativele legale in vigoare, fiind un real pericol si pentru angajati si pentru spectatori. Nici macar stingatoarele nu sunt in termen de garantie, ce sa mai vorbim despre ignifugarea materialelor de constructie sau evacuarile. In cazul unui incendiu intr-un cinematograf, toata conducerea regiei va raspunde penal", mai afirma Sindicatul Liber RomaniaFilm.

Reprezentantii sindicatului atrag atentia "tututor regizorilor si producatorilor de film romanesc" si aertizeaza ca "odata cu inchiderea acestui cinematograf, filmul romanesc nu va mai avea niciun ecran in Bucuresti, Cinematograful Europa fiind in stare de executare silita", sustinand totodata ca este revoltatoare situatia de a avea o biserica care sa functioneze "intr-un cinematograf cu o istorie de 100 de ani".

Totodata, sindicatul a lansat o invitatie catre presa pentru ziua de luni, 9 mai, la ora 14:00, cand la Cinematograful Scala va avea loc o intalnire, fiind prezenti liderii de sindicat, salariatii Cinematografului, dar si conducerea regie, "aceasta venind sa le predea salariatiilor documentele de intrare in somaj tehnic".

Actuala conducere a cinematografului este formata din directorul general - Mironescu Adrian, directorul economic - Codrut Lungu si seful serviciu exploatare cinematografe - Pascu Marinel, conform scrisorii Sindicatului Liber RomaniaFilm.