Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) a fost deschisă luni cu filmul "Soy Nero", în prezenţa regizorului iranian Rafi Pitts, la Cinema Elvira Popescu, informeaza Agerpres.

"Am o admiraţie mare pentru cinematografia românească", a spus regizorul, în deschiderea evenimentului, afirmând că este fericit să se afle în ţara noastră.

Filmul, care a deschis totodată şi competiţia BIFF, spune povestea lui Nero, un mexican deportat, care reuşeşte să se înroleze în armata Statelor Unite, pentru a primi cetăţenie americană.

În competiţia festivalului din acest an va fi prezent şi un film românesc, "You Tube Bazaar", în regia lui Dan Chişu.

Juriul îi are în componenţă pe Marie Pierre Duhamel Muller, Elena Cristodoulidou, Enrico Vannucci, Gabriel Dettre şi Cristian Tudor Popescu.

De-a lungul celor şapte zile de festival, vor fi proiectate 15 filme din Spania, Franţa, Statele Unite, Iran, România, Belgia, Bosnia Herţegovina, Argentina şi Bulgaria.

La ediţia de anul acesta a BIFF va fi inaugurată secţiunea "Veneţia", în afara competiţiei. Spectatorii vor putea viziona cinci producţii participante la festivalul italian - "The Clan" de Pablo Trapero, premiat cu Leul de Argint la ediţia 2015, "As I Open My Eyes" de Leyla Bouzid, premiul publicului la Mostra 2015 şi trofeul pentru cel mai bun film european la Venice Days 2015, "El Desconocido" de Dani de la Torreel, premiat pentru cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet la gala Premiilor Goya 2016, "The Farewell Party" de Sharon Maymon şi Tal Granit, "Argentina" de Carlos Saura, marele premiu al juriului la Miami Film Festival 2016.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (18-24 aprilie) se va desfăşura la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului.

Organizat de Fundaţia Charta, BIFF se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.