Premiile Uniunii Cineaștilor din România, eveniment de interes național cu caracter permanent, din 1971, se organizează în fiecare an și reprezintă aprecierea actului cinematografic românesc.

Regizorul Stere GuleaFoto:

La mijlocul lunii martie s-a desfăşurat prima şedinţă de lucru a Juriului Premiilor UCIN pentru producţiile cinematografice româneşti sau cu finanţare majoritar românească care au avut premiera în anul 2015.

Gala de decernare a premiilor se va desfăşura în data de 16 mai a.c. și este concepută ca o sărbătoare a filmului românesc punând în valoare cele mai semnificative creații cinematografice ale anului precedent.

S-au înscris în concurs peste 50 de filme româneşti de lung şi scurt metraj ficţiune, filme documentare, de animaţie, experimentale şi producţii de televiziune. Ele vor fi supuse unei minuţioase analize estetice şi profesionale de către un juriu format din distinse personalităţi cu vastă experienţă în cinematografie şi media.

Preşedintele Juriului:

STERE GULEA, apreciat regizor şi scenarist, profesor universitar, creator al unor repere cinematografice: Moromeţii, Ochi de urs, Iarba verde de acasă, Stare de fapt, Vulpe - Vânător, Piaţa Universităţii - România (1991), Sub pecetea tainei, încununate cu mai multe premii naţionale şi internaţionale. Fin cunoscător al literaturii naționale și universale a ecranizat o serie de opere ale literaturii clasice și moderne într-un demers regizoral de maximă rigurozitate.

Membrii Juriului:

MIRCEA DIACONU, actor și profesor, este considerat unul dintre cei mai importanţi actori cu creaţii memorabile în filme ca: Filantropica, Secvenţe, De ce trag clopotele, Mitică? Actorul şi sălbaticii, Campioana, Legături bolnavicioase, etc.) şi în spectacole de teatru precum: Revizorul, A 12-a noapte, Răceala, Furtuna, Pădurea, Burghezul gentilom, Teatrul descompus.

PETRU LUCACI, artist vizual, profesor universitar, abordând genuri artistice precum: pictură, gravură, grafică, fotografie, obiect, happening şi new media; îi întâlnim operele în numeroase expoziţii personale sau de grup, naţionale şi internaţionale, pe mai multe continente; talentul îi este recunoscut prin numeroase premii.

DAN DEDIU, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori ai muzicii clasice contemporane, pianist, muzicolog, profesor universitar, preşedinte al Senatului Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, scriitor, membru în societăţi profesionale şi artistice, membru în jurii naţionale şi internaţionale, recompensat cu numeroase premii în ţară şi străinătate.

MANUELA CERNAT, critic de film, profesor universitar, are o contribuţie semnificativă la viaţa culturală din România prin conectarea tinerei generaţii la pasiunea pentru cinematografie, pentru valori, pentru patrimoniul cultural al României.

MIRCEA BUNESCU, creator de imagine, scenarist, regizor, profesor, secretarul Asocuaţiei creatorilor de imagine din cadrul UCIN, autor a numeroase emisiuni de televiziune; a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru film documentar.

RADU CORCIOVA, valoros scenograf de film şi teatru, a avut o colaborare îndelungată cu regizorul Sergiu Nicolaescu, cu regizori străini, cu actori mari ai lumii; a realizat design de producţie, decoruri, costume la o serie de filme dintre care amintim -Ultimul corupt din România, Gun of the Black Sun, Carol I, Prison of the Dead, Oblivion, Triunghiul Morţii, Începutul adevărului-Oglinda, Noi, cei din linia întâi, Întoarcerea din iad, Duelul, Supravieţuitorul, 15).

PAUL ILEA, tânăr compozitor de muzică de genuri diferite – de la teatru la film, producător, peste 15 ani de live performings alături de nume răsunătoare ale muzicii naţionale şi internaţionale; câştigător al mai multor premii in domeniu; a realizat coloana sonoră (printre altele) la cunoscutele filme Planşa (Premiul UCIN pentru cea mai bună muzică originală), Şi caii sunt verzi pe pereţi; un real talent în domeniul muzicii din adolescenţă, abordând de-a lungul timpului un stil eclectic de la turnee de muzică contemporană, la colaborarea cu lumea teatrului.

VICTORIA COCIAŞ, cunoscută actriţă de teatru şi film, cu roluri de referinţă în filme precum: Noiembrie, ultimul bal , Şarpele (TV), Apãrarea chinezã , Din dragoste cu cele mai bune intenţii , O poveste de dragoste, Lindenfeld ; a interpretat mari roluri clasice în teatru; a avut un real succes în ţarã şi peste hotare cu rolul Maria Callas – La Divina dupã Master Class de Terrence McNally, interpretare remarcabilă recunoscută de presa din ţară şi din străinătate.

ANDREI GRUZSNICZKI, regizor şi scenarist, important creator din noul val al cinematografului românesc, cunoscut mai ales pentru lung metrajele Cealaltă Irina şi Quod erat demonstrandum - Q.E.D., ambele producţii fiind selectate şi apreciate în marile festivaluri internaţionale. Obţine o serie de premii în ţară şi străinătate.

DORU POP, conferenţíar universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai din Cluj; a predat la Bard College, New York şi la diferite universităţi europene; a publicat volume de studii , eseuri, romane, manuale de mass media şi relatii publice, a colaborat la mai multe volume colective; publică in reviste literare romanesti precum Apostrof, Steaua, Observator cultural, Dilema veche etc.

Uniunea Cineaștilor din România este o organizație nonguvernamentală, cu personalitate juridică, constituită în vederea protejării activității de creație și profesionale, a intereselor materiale și morale ale cineaștilor din România. Organism autonom, Uniunea are 850 de membri (titulari, asociați și membri de onoare români și străini) și este alcătuită din 14 asociații reprezentând profesiile de bază ce concură la realizarea filmului.

Incă de la înființare, Uniunea s-a preocupat de sprijinirea membrilor săi atât din punct de vedere profesional cât și al protecției sociale prin numeroasele inițiative legislative. În paralel, Uniunea s-a ocupat de marcarea marilor momente aniversare ale cinematografului mondial și național, valorificarea și promovarea creației cinematografice românești prin premii, organizarea de sesiuni academice și profesionale, spijinirea învățământului superior de film și televiziune, emisia de medalii jubiliare și lansarea unui program editorial de cărți dedicate unor personalități ale filmului românesc.

Uniunea Cineaștilor din România face parte din Alianța Națională a Uniunilor de Creatori, constituită din Uniunea Arhitecților, Uniunea Artiștilor Plastici, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Teatrală din România.

Ediția 2016 a Galei Premiilor UCIN este organizată de Uniunea Cineaștilor din România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.