Scurtmetrajul vietnamez "Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică", semnat The Propeller Group, a câştigat trofeul celei de a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, în valoare totală de 4.000 de euro, luni seară, în cadrul Galei de premiere desfăşurate la cinema Muzeul Ţăranului, informeaza Agerpres.

"Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare şi de fluiditatea sunetului. Menţine o senzaţie continuă de transpoziţie suprarealistă într-un prezent necunoscut şi totuşi existent. Este viu, liric, poetic şi profund", şi-au motivat membrii juriului decizia.

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Zack Russell, cu filmul "Se apleacă să cucerească", pentru un "simţ admirabil al bizarului şi o interpretare foarte specială, lucrând una în completarea celeilalte pentru a oferi o viziune subtilă a ciudăţeniei ce se ascunde în jurul nostru", potrivit motivaţiei juriului.

La categoria cel mai bun sound design, premiul "Andrei Toncu" a fost acordat filmului "Figura" de Kataryzna Gondek, membrii juriului afirmând că este "un film care demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a sa".

"Premiul pentru sound design este oferit unui film care foloseşte sunetul pentru a comenta, a contrazice şi a amuza. Demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a filmului. Este nevoie, desigur, şi de imagini deosebite care să însoţească o asemenea coloană sonoră formidabilă", au precizat membrii juriului.

Juriul internaţional a acordat şi două menţiuni speciale. Prima pentru filmul "Manoman", de Simon Cartwright, un "film care demonstrează o măiestrie excepţională în arta animaţiei, pusă în slujba unei viziuni profund originale". Cea de a doua menţiune specială a revenit peliculei "Dispozitiv 0068" de Radu Bărbulescu, pentru "echivocul plin de umor şi pentru o reuşită regizorală în ceea ce priveşte amestecul de genuri şi evitarea alegerilor prea evidente". Filmul a câştigat şi premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, a revenit peliculei "Prăjitorul de pâine" de Cristian Pop. "Pentru un scurtmetraj foarte impresionant, care a reuşit să sporească rapid rândurile publicului. Cele două personaje sunt jucate realist, aducând intensitate şi umor pe ecran. Emoţiile diferite cu care se confruntă personajele sunt neprevăzute şi interesante în fiecare minut. Regizorul s-a folosit de un aparat de bucătărie ca un catalizator şi ca o metaforă pentru o poveste mai mare decât filmul, şi nu numai. Astfel filmul a dobândit o intrigă foarte puternică, iar nouă ne-a fost foarte uşor să ne identificăm cu personajele. După finalul la fel de puternic, am rămas cu senzaţia că am vrea să aflăm mai multe despre cele două personaje", se arată în motivaţia juriului.

Filmul "Vacanţă la ţară", în regia lui Andrei Tănase, a primit premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro.

Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost acordat filmului "Tinereţea monştrilor îndrăgostiţi", de Yann Delattre.

Câştigătorul concursului The Pitch a fost proiectul "Private party", de Octav Chelaru. Câştigătorului i-a fost înmânat un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

În cadrul galei au mai fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducţie, cu valoare de 1.000 de euro, acordat proiectului "Exit" de Bogdan Benea, şi premiul Villa Kult, pentru rezidenţă la Berlin, acordat lui Octav Chelaru.

Cea de a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT s-a desfăşurat la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu şi în mai multe spaţii neconvenţionale. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România şi al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.