Concursul The Pitch revine la Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie). Cineaștii aflați la început de drum se pot înscrie, pentru al treilea an consecutiv, în cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordați pentru producția unui scurtmetraj. Competiția este organizată de ShortsTV, canalul dedicat scurtmetrajelor, și are loc în cadrul mai multor festivaluri, inclusiv cel de la Cannes.

În 2015, juriul și producătorii străini au fost impresionați de calitatea proiectelor selectate la The Pitch și cea a prezentărilor echipelor. Câştigătorul concursului a fost Paul Mureșan (Mom, Dad, I Have to Tell You Something…).

Festivalul organizează și NexT Short Film Market, în completarea concursului The Pitch. Cei 10 cineaști selecționați pentru The Pitch vor avea, în plus, posibilitatea de a discuta aplicat pe scenariile lor cu un script doctor, scriitorul si scenaristul Florin Lăzărescu, și de a-și prezenta proiectele în fața producătorilor români și străini. Candidații trebuie să fi regizat sau produs cel puțin un film scurt. Proiectul de scurtmetraj depus trebuie să aibă un buget mai mic de 10.000 de euro și o durată maximă de 12 minute. Iar filmul trebuie să fie produs într-un an sau finanțarea va fi retrasă.

Potrivit organizatorilor, anul acesta, regulile jocului se schimbă. Cei 10 cineaști selecționați vor participa la o finală live, cu două runde și cu public, care va avea loc luni, 11 aprilie. În prima rundă, vor avea la dispoziție 1 minut pentru a-și expune ideea, în limba engleză, în fața juriului, care va lua în considerare și showreel-urile concurenților. Apoi membrii juriului vor alege cele 5 idei despre care vor să afle mai multe. Cei 5 cineaști rămași în competiție se vor întoarce pe scenă și vor răspunde la întrebările juriului. Cea mai bună idee va primi 5.000 de euro.

Înscrierile încep astăzi, 11 martie, și se vor încheia pe 27 martie, la ora 23.59, ora României. Candidaturile vor conține un sinopsis al filmului, concepția regizorală, bio-filmografia regizorului și un showreel de 30-60 de secunde, toate în limba engleză. Selecția celor 10 concurenți va fi făcută de către ShortsTV.

Candidații admiși vor fi anunțați pe 1 aprilie (fără păcăleală!) și vor primi ultimele instrucțiuni pentru finală.

Detalii despre înscrierea la concursul The Pitch și participarea la NexT Short Film Market pot fi consultate pe nextfilmfestival.ro. Regulamentul complet al concursului The Pitch poate fi consultat pe site-ul www.shorts.tv.

ShortsTV este primul canal global în HD dedicat scurtmetrajelor, disponibil în peste 40 de milioane de case din Statele Unite și Europa. ShortsTV achiziționează anual producții de calitate – animații, live action și documentare – de la cele mai importante festivaluri din lume.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.