Regizorul rus Eldar Riazanov, foarte cunoscut in spatiul ex-sovietic pentru comediile populare care au descris viata in URSS, a murit luni la Moscova, la varsta de 88 de ani, scrie AFP.

Filmul sau "Ironia sortii", realizat in 1975, s-a bucurat de asemenea popularitate in anii 60 si 70 incat si astazi majoritatea rusilor, dar si locuitori din fostele republici sovietice, stiu pe de rost dialoguri sau melodii.

Regizorul, care a fost internat in mai multe randuri in ultimii ani, suferea de insuficienta cardiaca, printre altele.

Nascut la Samara, un oras pe malurile Volgai, Riazanov si-a facut studiile la prestigioasa scoala Gherasimov (VGuIK) din Moscova.

A devenit celebru dupa lansarea, in 1956, a filmului "Noaptea de Carnaval", o comedie muzicala vizionata de peste 45 milioane de spectatori.

Dar cel mai cunoscut film al sau in Rusia este "Ironia sortii", o comedie romantica despre aventurile unui barbat beat in seara de Revelion, difuzat la televiziunile din Rusia in 31 decembrie in fiecare an, de peste 30 de ani.

Generatii intregi de rusi stiu pe de rost replicile acestui film, pline de prospetime si poezie, legate de o confuzie deplin sovietica: fiecare oras, fiecare strada erau identice in URSS, iar erou merge acasa fara sa-si dea seama ca ajunge in Sankt Petersburg, nu in Moscova, intr-un apartament unde pana si mobilierul era la fel cu cel pe care il avea in capitala.

A mai regizat filme celebre precum Gara pentru doi sau Fata fara zestre.

Dupa caderea URSS, in 1991, Riazanov a continuat sa faca filme, dar fara a mai cunoaste acelasi succes.