Cinematografia românească este pentru a treia oara parte din selecţia festivalului East by Southeast din Copenhaga. Festivalul, ajuns la cea de-a patra ediţie, va avea loc în perioada 16-31 octombrie 2015 la Cinemateca din Copenhaga şi va prezenta publicului danez producţiile cinematografice ale ultimului an, din Europa Centrală şi de Est. La ediţia din acest an vor fi proiectate 11 filme din Albania, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Slovacia, Polonia, România, Rusia şi Ungaria. Romania va fi prezenta cu trei lungmetraje semnate Radu Jude, Corneliu Porumboiu si Ana Lungu.

Filmele româneşti prezentate în programul festivalului iniţiat de Institutul Danez de Film sunt: Aferim! regia Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de film de la Berlin în 2015, Comoara regia Corneliu Porumboiu, film pentru care regizorul a fost distins cu premiul Un Certain Talent la Festivalul de film de la Cannes din acest an, şi Autoportretul unei fete cuminţi regia Ana Lungu, câştigător al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Film „Crossing Europe” din Linz, Austria.

Considerat de critici "cel mai realizat şi original film" regizat până acum de Radu Jude (Variety), Aferim! este ”o excepţională şi extrem de inteligentă incursiune într-o perioadă istorică cheie, făcută atât cu ironie, cât şi cu mânie". Filmul a fost ales să reprezinte România la ediţia de anul viitor a premiilor Oscar, categoria Cel mai bun film de limbă străină.

Apreciat drept ”o aventură subtilă de ambiţii dejucate şi visuri ascunse”, ca un film ”intitulat cu geniu şi executat cu haz, care duce către un final amuzant, duios şi neaşteptat”, (Indiewire), ”o comedie de moravuri şi de caracter care adânceşte discuţia despre istoriile personale şi naţionale“ (Variety), lungmetrajul Comoara va fi proiectat în premieră în Danemarca.

Autoportretul unei fete cuminţi reprezintă debutul individual în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu şi a fost apreciat ca ”un succes real al cinema-ului independent din România” (Cineuropa), care construieşte ”unul dintre foarte puținele portrete feminine complexe din cinematografia română contemporană” (Andrei Rus, critic de film).

Participarea românească la festival este susţinută de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Danemarcei în colaborare cu Institutul Danez de Film.