Cea de-a șaptea ediție a Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii, va avea loc anul acesta în perioada 13 – 18 noiembrie la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie și Cinema Union și va aduce pe marele ecran peste 100 de premiere naționale, 29 de filme de lungmetraj și animații și 80 de scurtmetraje, în total peste 140 de proiecții.

Festivalul Kinodiseea inaugurează anul acesta o secțiune nouă dedicată adolescenților – Teenagers in Focus, care va prezenta publicului tânăr trei lungmetraje în premieră națională, nominalizate și premiate la importante festivaluri internaționale de film.

Premieră GIRLHOOD, nominalizat la Cannes, în secțiunea Teenagers in Focus

Girlhood / Bande de filles (2014), filmul care a deschis secțiunea Quinzaine des Realisateurs (Director's Fortnight) la Festival de Cannes, câștigător al premiilor pentru cel mai bun film și cea mai bună cinematografie la Stockholm Film Festival, a fost selectat la Sundance Film Festival 2015 în cadrul secțiunii Spotlight și a fost nominalizat pentru 4 premii César.

Filmul este regizat de franțuzoaica Céline Sciamma, aclamată de critici pentru reușita sa de a umple un gol în poveștile spuse până acum despre Paris. Girlhood este o poveste despre maturizare și explorarea identității de gen, a cărei protagonistă, o adolescentă dintr-o suburbie săracă (banlieu) din Paris, fără prea multe perspective, se alătură unei găști de fete. “Încă de la începutul filmului se instalează tema generală a fetelor tinere nerăbdătoare să exploreze noi personas, dincolo de rolurile convenționale care le-au fost atribuite.” (The Hollywood Reporter). Criticii i-au găsit multe paralele cu La Haine a lui Mathieu Kassovitz, și a fost numit de către publicația Indiewire unul dintre cele mai reușite filme despre maturizare din ultimii ani.

A Brilliant Young Mind (2014) este o producție britanică în regia lui Morgan Mathews, ce se bucură de o distribuție valoroasă, formată din actori britanici celebri precum tânărul Asa Butterfield (The Boy in The Striped Pajamas, Hugo), Rafe Spall și Sally Hawkins. Inspirat de povestea reală a unui geniu matematician din Yorkshire, Marea Britanie, care suferă de autism, filmul relatează lupta lui Nathan de a crea legături cu oamenii din jur, dar și lupta celor care cred în geniul lui. “A Brilliant Young Mind nu este doar despre conectarea numerelor, ci despre conectarea inimilor” – Toronto IFF.

A Brilliant Young Mind a avut premiera la Toronto International Film Festival și ajunge în premieră pe marile ecrane din București, în cadrul secțiunii Teenagers in Focus de la Kinodiseea IFF.

Landfill Harmonic, în regia lui Brad Allgood și Graham Townsley, este un film documentar care urmărește povestea unui grup de copii din ghetourile sărace ale Paraguayului, care s-au organizat într-o orchestră (Orchestra Reciclată din Cateura, Paraguay) ce folosește gunoi reciclat pentru a meșteri instrumentele muzicale de care au nevoie. Odată ce devin un fenomen pe youtube, ei pornesc într-un turneu în întreaga lume și ajung să deschidă pentru trupa Megadeath.

Ediția a 7-a Kinodiseea aduce pe marele ecran peste 100 de premiere naționale, 29 de filme de lungmetraj și animații și 80 de scurtmetraje, în total peste 140 de proiecții. Cele 7 secțiuni ale festivalului sunt Competiția Internațională, Retrospectiva, Panorama – filme în afara competiției, Teenagers in Focus – filme dedicate adolescenților și 4 secțiuni de scurtmetraje pentru copii de la 3 - 6 ani, 6 - 9 ani, 9 - 12 ani, 12 - 14 ani, prezidate de jurii formate atât din copii, cât și din profesioniști în domeniu.

Programul celei de-a 7-a ediții propune publicului și o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii și actorii din filme, masterclass-uri susținute de regizori dedicate studenților în cadrul Facultății de Film (UNATC), seminarii de media literacy – educație audiovizuală dedicate profesioniștilor din domeniu dar și publicului larg și părinților sau workshop-uri de creare soundtrack și sunet de film, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din București.

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Cinema Pro, Cinema Eforie și Cinema Union.

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea, membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România, al Primăriei Sectorului 5, Programului Europa Creativă – Media și al Institutului Francez din București.