Sambata, 10 octombrie 2015, in cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anuntate filmele castigatoare ale celei de-a XXII-a editii a Festivalului International de Film de la Sibiu - Astra Film Festival.

Spartacus & CassandraFoto: Astra Film

Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experti internationali din domeniul cinematografiei - John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Margineanu, Vintila Mihailescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova si Rene Wolf au evaluat 48 de filme selectionate pentru cele 4 sectiuni competitionale ale festivalului: International, Europa Centrala si de Est, Romania si Student.

In 2015, Marele Premiu a fost obtinut de filmul Spartacus & Cassandra. Cultura si modul de viata al romilor sunt in continuare subiecte fierbinti in Europa, transpuse de-a lungul timpului in foarte multe documentare. Regizorul Ioannis Nuguet se apropie de acest univers dintr-o perspectiva noua, aruncand o privire patrunzatoare, prin ochii copiilor, asupra relatiei lor cu familia si cu grupul de romi pe de-o parte si cu institutiile franceze si familia adoptiva pe de alta. Filmul reuseste sa traverseze dincolo de stereotipurile clasice si ilustreaza comprehensiv si emotionant complexitatea vietii romilor pe fundalul schimbarilor din societate.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competitia International i-a revenit filmului I Am The People / Eu sunt poporul, un lungmetraj de debut remarcabil in regia Annei Roussillon. Filmul este o descriere cinematografica plina de umanitate a cotidianului rural egiptean care ne introduce in evenimentele Primaverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obisnuiti, oameni ale caror voci raman de obicei neauzite. Filmul transgreseaza spatiul geografic in chestiune si ne provoaca sa regandim propria noastra conceptie despre democratie si locul pe care il ocupam ca fiinte politice.

Din aceeasi sectiune competitionala, juriul a oferit o Mentiune Speciala documentarului With Or Without You / Cu sau fara tine, in regia lui Hyuckjee Park. Filmul a fost premiat pentru abordarea discreta si delicata, in stil observational, cu care suprinde epifaniile marunte ale vietii de zi cu zi in apropierea mortii a doua femei varstnice care locuiesc impreuna intr-un sat coreean.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competitia Europa Centrala si de Est a fost acordat filmului My Home / Casa mea (regia: Jiri Stejskal), pentru pledoaria intru respect pentru individualitate si tot ceea ce este altfel intr-o societate globalizata, pledoarie construita prin profunzimea personajelor, un umor subtil si o imagine impresionanta.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competitia Romania a fost castigat de filmul Outside / Afara (regia: Andrei Schwartz), o poveste universala despre vina si pedeapsa, transpusa in contextul Romaniei comuniste si post-comuniste.

John Albert Jansen, regizorul documentarului The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii expus in premiera mondiala la AFF 2015, a fost distins cu Premiul pentru regie. Jansen re-creaza universul literar al Hertei Muller, laureata a Premiului Nobel, intr-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexa, nu doar a unei personalitati publice extraordinare, ci si a unui traiect moral si politic de exceptie.

Juriul AFF 2015 a premiat 2 filme din sectiunea competitionala Student. Documentaului Swamp Dialogues / Dialoguri de balta (regia: Ildiko Zonga Plajas) a obtinut Premiul pentru cel mai bun documentar pentru ca este o poveste convingatoare care razbate din dialoguri intre oameni obisnuiti. O abordare proaspata si o analiza cuprinzatoare a problematicii grave care este Delta Dunarii. Filmul Super Unit / Uzina de locuit (regia: Teresa Czepiec) a primit Premiul pentru cea mai buna imagine pentru modul in care transforma un bloc mamut de locuinte in personaj principal si metafora a societatii.

In ultima zi de Astra Film Festival - duminica, 11 octombrie 2015, cinefilii pot re/viziona filmele castigatoare incepand cu ora 18:00 la Sala Thalia, Aula Magna ULB si Astra Film Cinema. In incheierea AFF 2015, Taraful din Clejani va sustine un concert exploziv la scena amplasata in Piata Mica, dupa ora 19:00. Cert este ca nici din programul ultimei zile de Astra Film Festival nu vor lipsi filmele de top si muzica live.

Astra Film Festival 2015, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Partener principal: Institutul Cultural Roman

Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elvetiei, Centrul Ceh, Cinelabs Romania, UCIN, Shopping City Sibiu

Sponsori: Constructii SA Sibiu, Takata, HBO, Marquardt

Masina festivalului: Autohaus Huber

Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decat O Revista, Dilema Veche, Catavencii, Cotidianul, Zile si Nopti, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbana, InFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu

Astra Film Festival 2015 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei