Astra Film Festival 2015 prezinta publicului din Romania, in premiera absoluta, filmul documentar The Wolfpack / Haita, semnat de Crystal Moselle si premiat cu Marele Premiu la celebrul festival de la Sundance. Filmul reprezinta doar varful aisbergului, ziua de joi fiind una foarte bogata in proiectii, dezbateri si concerte.

The WolfpackFoto: Astra Film

Regizoarea Crystal Moselle a pus cap la cap mai bine de cinci ani din viata familiei Angulo, care locuieste intr-un apartament din Manhattan, in centrul orasului New York, intr-o izolare completa de lumea exterioara. Porecliti Haita de lupi, cei sase fratii cresc si se formeaza ca oameni imitand scene celebre din filmele vazute la televizor si folosind costume si recuzita laborios realizate in casa. Universul lor este inchis intre patru pereti insa marginit numai de imaginatie. Cand unul dintre frati evadeaza totul se schimba iar Haita de lupi trebuie sa invete cum sa se integreze in societate fara a destrama fratia. The New York Post l-a numit un documentar fermecator, iar The Guardian l-a vazut drept un film revelator si tulburator. Filmul va fi proiectat in Aula Magna a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, incepand cu ora 19:30.

Iubitorii filmului documentar mai pot vedea in programul zilei de astazi un making of al filmului Moartea domului Lazarescu, urmat de o discutie cu autoarea filmului, Andreea Paduraru, si cunoscutul regizor Cristi Puiu. Evenimentul este programat de la ora 18:00, la Astra Film Cinema. Spectatorii AFF 2015 vor putea sta de vorba si cu Andrei Gheorghe si Dan Chisu despre filmul YouTube Bazaar, care va rula de la ora 17:30, la Aula Magna a ULBS. Deschis la discutii este si regizorul Alexandru Iacob, autor al filmului Efectul Schweighofer, programat de la ora 20:30, in Sala Studio.

Expresia viata bate filmul isi gaseste exemplificare in povestea filmului documentar Life Sentences / Sentinte, semnat de Nurit Kedar si Yaron Shani, din Israel. Cum ar fi daca ai descoperi, intr-o zi cu soare si voie buna, ca tatal tau este responsabil pentru o lista intreaga de atentate teroriste petrecute acum cateva zeci de ani? Cate generatii de trebuie sa treaca pana cand sangele sters de pe bordura se transforma in apa? In cate colturi ale pamantului te-ai putea ascunde pentru a scapa de furia trecutului? Filmul exploreaza viata de astazi a fiului unui fost terorist. Life Sentences / Sentinte fost premiat drept cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Ierusalim, in 2013. Filmul va rula de la ora 22:30 la Sala Thalia.

In cea de-a treia zi de festival numarul spectatorilor la sectiunea Astra Film Junior a depasit deja cifra 10.000, publicul a aflat povestea lui Mihaly Zoltan Orosz, primarul hiperactiv si ultranationalist al unei localitati din Ungaria si a stat de vorba cu realizatorii Benny Brunner si Keno Verseck, precum si povestea Calusarilor din Barla, cu explicatii amanuntite de la autoarea Adriana Oprea. De mare succes s-a bucurat si proiectia filmului Surire (Sala Thalia) sau God's Will (Astra Film Cinema).

Astra Film Festival 2015, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Partener principal: Institutul Cultural Roman

Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elvetiei, Centrul Ceh, Cinelabs Romania, UCIN, Shopping City Sibiu

Sponsori: Constructii SA Sibiu, Takata, HBO, Marquardt

Masina festivalului: Autohaus Huber

Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decat O Revista, Dilema Veche, Catavencii, Cotidianul, Zile si Nopti, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbana, InFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu

Astra Film Festival 2015 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei