Viața este întotdeauna mai complexă decât poate surprinde un aparat de filmat, iar Astra Film Festival 2015 ilustrează cât mai bine toate aspectele vieții. Judith Urban, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, se întâlnește marți – 6 octombrie 2015, după ora 18:00 la Sala Thalia cu publicul AFF pentru a discuta despre cum a trăit pe viu realitățile surprinse de filmul documentar 1989, un film regizat de Erzsebet Racz și Anders Østergaard.

Astra Film Festival 2015Foto: Astra Film

În cei 22 de ani de existență, Astra Film Festival a devenit locul unde mersul lumii poate fi văzut și simțit prin vizionarea filmelor documentare selectate. Programul festivalului din acest an gravitează în jurul preocupării constante a documentariștilor și nu numai: realitatea și modalitățile de a o transpune în filmul documentar. Iar filmul 1989 nu face excepție. Având la bază documente de arhivă, relatări și acte oficiale, Erzsebet Racz și Anders Østergaard evidențiază momentele cruciale care au dus la apariția primelor fisuri majore în zidul comunismului european. Într-o perioadă în care comunismul părea să fie singurul mod de viață, un sistem mamut al cărui sfârșit nu părea să se întrevadă, noul prim-ministru al Ungariei, Miklós Németh, decide să deschidă complet granița cu Germania de Est. Presiunile Securității și controlul Moscovei dau naștere unor tensiuni uriașe, în vreme ce mii de tineri est-germani caută să treacă granița sub țeava mitralierei. O tragedie are loc și altele sunt evitate. Judith Urban, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, este născută în Landstuhl a fost martoră la evenimentele reconstituite în film. Ea va dialoga cu spectatorii și va povesti cum a văzut cu ochii ei acele momente extraordinar de tensionate.

Despre modalitățile de a transpune realitatea va vorbi și cunoscutul artist sibian Dan Perjovschi, în cadrul evenimentului special Drawing – The politics of Communication. Este încă proaspăt în memoria colectivă atacul terorist din luna ianuarie a acestui an de la revista Charlie Hebdo. Atunci a luat naștere pe rețelele de socializare o masivă reacție de solidaritate în toată Europa, dar și în lume - Je susis Charlie!, împotriva acțiunii fundamentaliștilor care au ucis o parte din redacție. Recent, tot revista Charlie Hebdo a publicat două caricaturi legate de moartea băiețelului sirian de doar trei ani, înecat în apele Mediteranei în încercarea părinților de a ajunge în Europa. De data aceasta publicul din toată lumea a taxat dur revista și i-a acuzat pe francezi că au întrecut limita. Care este limita corectă când e vorba de desen? Documentarul Caricaturiștii ne poartă în lume și avem ocazia să vedem munca a 12 caricaturiști care zilnic se confruntă cu limita sensibilităților societății în care trăiesc și desenează, traversând de nenumărate ori unele din aceste limite prin desene. Iar la final, Dan Perjovschi ne va ajuta să înțelegem mai bine transpunerea realității prin desen. Evenimentul este programat de la ora 16:00, la Astra Film Cinema.

Tot marți, la AFF 2015 mai puteți vedea povestea fabricii fără patroni din Franța, unde angajații se autoguvernează (Viitor de lut, ora 16:00, Teatrul Gong); momentul în care un tânăr rom abandonat la naștere și adoptat în Franța se întoarce să-și cunoască frații și părinții naturali din Bulgaria (Lungul drum spre casă, ora 17:30, Aula Magna a ULBS); furia unui supraviețuitor al genocidului indonezian care-și confruntă ucigașii fratelui său (Cum arată tăcerea, ora 21:00, Aula Magna a ULBS).

Sala Thalia a fost plină luni seara, la gala de deschidere a Astra Film Festival 2015. Sute de oameni au urmărit spectacolul de teatru documentar Double Bind de Alina Nelega şi Kincses Réka. Evenimentul a fost transmis live pe internet pentru publicul care n-a putut ajunge la eveniment. Astra Film Festival își reconfirmă statutul de vitrină mondială a filmului de non-ficțiune.