Astra Film Sibiu, care va avea loc intre 5 si 11 octombrie, isi extinde in 2015 platforma educationala, in afara de festivalul Astra Film Junior, AFF gazduind si sesiuni deschise, proiectii care prezinta productia de film documentar in randul studentilor din facultati si ateliere de initiere din Romania.

AFF 2014Foto: Astra Film

Ajuns la cea de-a VII-a editie, Astra Film Junior 2015 a pregatit un program personalizat pentru fiecare categorie de varsta iar oferta extrascolara include si materiale didactice pentru aprofundarea domeniului de educatie cinematografica, facilitand astfel descifrarea limbajului vizual si intelegerea etapelor in care este produs un film. Scopul este ca tinerii sa se familiarizeze cu vizionarea filmelor intr-o sala de cinema, sa invete cum se produce un film documentar si sa inteleaga limbajul audiovizual, mediu de comunicare dominant in zilele noastre insuficient explorat in institutiile de invatamant din Romania.

Elevii de scoala primara vor urmarii episoade din serialele: Hai sa ne jucam!, Hai sa dansam!, Iubesc muzica!. Elevilor de gimnaziu le-a fost pregatit un program de sine statator care cuprinde filmele: Noi suntem baieti, Andrew cu tobe si trompete si Butoiul.

Liceeni vor viziona filmul Sperante la vanzare - portrete de fete, victime ale traficului de persoane, dar si o selectie a celor mai reusite filme realizate de colegii lor in atelierul de film Sibiul vazut de liceeni care a avut loc intre 6 si 12 septembrie 2015. Atelierul organizat de Astra Film si Asociatia Vira este o platforma care pregateste viitoarele voci ale comunitatii, unde tinerii invata cum sa exploreze viata oamenilor din jur, orasul sau problemele cu care se confrunta comunitatea din care fac parte prin imagine, cu ajutorul camerei de filmat. Atelierul este un spatiu de intalnire care contribuie la initierea lor in aceasta profesie si expune primele lor rezultate in regim de cinema.

Pentru ca violenta in scoli devine un subiect tot mai acut in zilele noastre, Astra Film Junior propune o dezbatere pe aceasta tema pentru profesori si psihologi scolari, plecand de la un caz real, vizionarea documentarului Pekka, in mintea unui atentator despre un caz de violenta extrema intr-o scoala din Finlanda, urmata de discutii.

Trei universitati din Romania ULB Sibiu, UBB Cluj si SNSPA Bucuresti participa la o sesiune deschisa, Documentar si cercetare care va avea loc joi, 8 octombrie 2015 incepand cu ora 13:00. Sesiunea include vizionari de filme si discutii despre implementarea metodei de a initia studentii in productia de film documentar ca exercitiu practic in cadrul cercetarii de teren.

Aristoteles Workshop 10, un atelier de film de succes in Europa de Est si recunoscut pentru formatul lui unic, celebreaza 10 ani de existenta in cadrul AFF 2015, sub forma unei retrospective. Mai multe filme produse in cadrul atelierului de-a lungul celor 10 ani vor fi proiectate in zilele de 9 si 10 octombrie, iar o parte din tutorii AW - Thierry Garrel, John Appel si Tania Rakhmanova vor face parte din juriul AFF 2015. Sambata, 10 octombrie 2015, elevii, studentii, tinerii pasionati de film, dar si publicul larg vor avea parte de un masterclass sustinut de Nino Kirtadze, regizoare de filme documentare (productiile ei au fost proiectate la Cannes, Sundance, Vision du reel sau Idfa), fosta consiliera a presedintelui georgian, jurnalist de razboi si tutore Aristoteles Workshop.

"Elevii si studentii din ziua de azi prefera tot mai mult continutul audiovizual in locul textelor, atat prin intermediul televizorului, al calculatorului cat si al telefonului mobil. Curricula scolara si universitara a fost conceputa pe vremea cand principalul mediu de transmitere a informatiilor era textul scris si nu a fost adaptata, cel putin in Romania, la cerinta intelegerii limbajului audiovizual, chiar daca exista o directiva din partea Uniunii Europene prin care se recomanda introducerea Educatiei Cinematografice si Educatiei Media in scoli. In acest sens, Astra Film Junior ofera un program complex de educatie prin film, iar popularitatea festivalului in randul elevilor participanti la editiile trecute ne incanta si ne indeamna sa continuam", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Participarea se face doar pe baza de rezervare, in limita locurilor disponibile, la numarul de telefon: 0748.487.356. Inscrierile se fac pana in data de 2 octombrie 2015, intre orele 8 - 16.

Astra Film Festival 2015, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Partener principal: Institutul Cultural Roman,

Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elvetiei, Centrul Ceh

Sponsori: Takata, Marquardt, HBO

Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decat O Revista, Dilema Veche, Catavencii, Cotidianul, Zile si Nopti, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbana, InFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu

Astra Film Festival 2015 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei

Parteneri AF Junior: Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, ZODIAK Rights, Empire Video Production, Asociatia Vira

Sponsori AF Junior: LEGO, Thomas Haus, Grupul Editorial CORINT